Tysk fotbolls mest lovande brände allt

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Festade upp miljonerna, eftersöktes av Interpol och fejkade sin egen kidnappning – nu vill han tillbaka

Foto: AP

Han var ”århundradets mest lovande” tyske spelare och blev för fem år sedan en av historiens dyraste tonåringar.

Sedan dess har den tidigare Premier League-spelaren Savio Nsereko hunnit med tio olika klubbadresser, festat bort alla sina miljoner, varit eftersökt av Interpol och fejkat sin egen kidnappng.

Nu ska 24-åringen ta sig tillbaka.

Savio Nsereko kom till Brescia som 16-åring 2005 från 1860 München och skulle bli en kassako för den italienska klubben. Efter bara 22 matcher betalade engelska West Ham 80 miljoner kronor för talangen 2009. Kontraktet skrevs till 4,5 år av Premier League-klubben som var övertygade om att de lagt vantarna på en av den internationella fotbollens riktiga diamanter.

”Lika stort intresse som för Hamsik”

Den rasande lovande talangen hade då kallats ”århundradets löfte” inom tysk fotboll efter att med ett mål och fyra assist ha fört U19-landslaget till ett EM-guld 2008.

– För mig är turneringens bäste spelare Nsereko. Han kan gå inåt med sin högerfot och göra mål och han kan gå vänster och ta sig in bakom försvaret, berömde Fifas tekniske observatör Roy Maillar efter EM-turneringen.

Efter framgången på den internationella scenen hade flera klubbar fått upp ögonen för den kvicke anfallaren i Brescia. Nsereko nobbade själv ett anbud från Inter innan Napoli, Palermo, Genoa och jätten Bayern München också hörde av sig.

– Stora klubbar, både i Italien och utanför, har redan ringt. Även Bayern München står i tät kontakt med oss. När Marek Hamsik var 19 år var det lika stort intresse för honom som det nu är för Savio, sa Brescias president Gino Corioni.

Killen som hade växt upp med en ensamstående mamma i Münchens utkanter efter att familjen flytt kriget i Uganda satt nu i en guldsits.

– Jag har alltid drömt om att tjäna mina pengar som professionell spelare i Italien. Italiensk fotboll fascinerar mig. Andra gillar mer fysisk fotboll som i England och vissa den elegantare i Spanien. Jag gillar Italiens taktiska och tekniska, sa Savio.

Men när West Ham gick in tungt för att krossa konkurrensen hamnade anfallaren ändå i England. För att visa sitt förtroende för den tyske talangen så fick anfallaren ta över nummer tio i West Ham efter ikonen Craig Bellamy som sålts vidare till Manchester City. Debuten kom i ligamatchen mot Hull City den 28 januari 2009 och ”Savio” spelade även en viktig roll i segermatchen mot Manchester City den 1 mars med assisten till segermålet.

– Vi är väldigt glada över att ha värvat Savio, speciellt med tanke på den mördande konkurrensen det varit kring honom över hela Europa. Han är en spännande talang som vår manager Gianfranco Zola tror kommer bli en värdefull tillgång för klubben nu och i flera år framöver. Det är en rejäl investering och visar vår övertygelse att fortsätta ta den här klubben framåt, sa West Hams vd Scott Duxbury vid presentationen.

”Jag har blivit kidnappad”

Men 19-åringen hade svårt att hantera förväntningarna på honom och den nya glamorösa livsstilen rollen som Premier League-stjärna erbjöd. Prestationerna på planen uteblev och West Ham ville ge talangen en nytändning.

Efter bara en match från start, och nio mållösa inhopp, i England lånades ”Savio” ut till Fiorentina. Den italienska klubben använde aldrig Nsereko men köpte ändå loss tysken i en bytesaffär med Manuel da Costa. Sedan väntade en lånetrappa ner till helvetet för Savio Nsereko som tidigare hade imponerat så kolossalt i både det tyska U19- och U20-landslaget. Något som skulle få sin förklaring först flera år senare.

Det började i Bologna, som skrev sitt avtal med anfallaren i januari 2010. De skickade tillbaka tysken efter bara två matcher varpå Nsereko skeppades hem till 1860 München i juli 2010. De bröt sitt avtal i oktober samma år sedan anfallaren varit spårlöst förvunnen i en vecka och senare hittades gömd hos sin syster.

Nästa anhalt blev bulgariska Chernomorets Burgas med noll mål på elva matcher som resultat innan den forna talangen återvände till Italien och Serie B-klubben Juve Stabia i september 2011. Där dröjde det bara en match innan Nsereko återigen flydde.

Interpol kopplades in men efter två veckor återvände tysken med ett läkarintyg och berättade då att han gömt sig i London. Även Fiorentina hade nu fått nog och skickade hem Savio Nsereko till Tyskland för att konfrontera sina personliga problem. Men det skulle bara bli värre.

Savio Nserekos liv och karriär var nu slagna i spillror. Det ekonomiska avtalet med den italienska storklubben som under alla misslyckanden ändå hållit honom flytande var nu över och Savio landade stenhårt i verkligheten.

Han skrev på för tyska tredjeligalaget SpVgg Unterhaching i september 2012 och berättade i klubbens presentation om sin stora glädje över att få spela i hemstaden München. Efter tre månader var även det avtalet, utan någon offentlig förklaring, brutet. Den en gång så välavlönade Premier League-spelaren försökte nu återigen fly vardagen. Denna gång till Thailand.

I november 2012 fick hans släktingar ett sms från den då 23-årige Savio:

”Jag har blivit kidnappad. De kräver 3000 euro (27 000 kronor) för att släppa mig!”

Tysk polis kopplades in men fattade misstankar mot den låga summan. Nsereko spårades och greps själv för utpressningsförsöket. Enligt polisen hade den förre supertalangen rest till Thailand på semester och där spenderat 225 000 kronor. När pengarna tog slut blev tysken desperat.

”Jag har misslyckats med allt”

Nsereko själv hade en annan förklaring.

– Det var ingenting. Jag skickade ett sms till några släktingar i Tyskland som missförstod det totalt. De informerade den tyska ambassaden eftersom de var oroliga, har Nsereko senare berättat för tysk media.

I början av 2013 var anfallaren återigen tillbaka i pressen när han anmäldes för att ha stulit en klocka från lagkamraten Salvatore Amirante i lilla regionalligalaget FC Viktoria Köln. Resultatet blev ett nytt klubbyte, denna gång till israeliska jumbon Hapoel Ironi Akko.

I dag spelar mannen som en gång kostade närmare 80 miljoner kronor i den kazakiska ligan för FC Atyrau. På julafton 2013 skrev tysken på ett 18 månader långt kontrakt och gjorde i mars i år mål i sin debut. Nu hoppas Savio Nsereko inte bara få ordning på sin karriär utan på hela sitt liv.

När tysken nu kan se tillbaka på vägen från fotbollens allra högsta topp till dess absoluta bakgård kan han äntligen också ge en förklaring till hur allt kunde gå så snett.

– Jag har gjort många misstag. Jag har faktiskt misslyckats med allt som var möjligt att misslyckas med. Jag fick en miljon euro (nio miljoner kronor) kontant när jag flyttade till West Ham och 65 000 euro (585 000 kronor) i månadslön. Jag förlorade all verklighetsförankring.

Nsereko säger själv att rikedomen blev början på hans problem. Helt plötsligt ville alla umgås med honom och anfallaren flög bland annat sina vänner till en födelsedagsfest i Miami i privatplan för 1,4 miljoner kronor.

– Ingen förklarade för mig hur man ska hantera den typen av pengar. Mina föräldrar flydde ett krig i Uganda efter min födsel och min pappa dog när jag bara var 2,5 år. Min mamma uppfostrade fem barn på egen hand.

I dag är Savio Nsereko 24 år och hans fotbollsdröm inte på något sätt släckt. Det sista kapitlet lär inte vara skrivet kring ”Århundradets mest lovande tyske spelare”. Nu hoppas alla bara att det ska handla om vad han gör på planen.

– Nu har jag nya rådgivare som behandlar mig väl och verkligen hjälper mig.

Källor: Radio Kiss Kiss, Bild, Telegraph, westhamtillidie.com, Metro, Daily Mail, Transfermarkt

LÄS HELA LISTAN PÅ DE TIO TALANGERNA, AV HISTORIENS 50 DYRASTE, SOM DET GICK SNETT FÖR!

ARTIKELN HANDLAR OM

Bundesliga