”Då borde man inte vara förbundskapten...”

Sverige och USA slåss om favoritskapet i VM-gruppspelet

PARIS. Det råder ingen tvekan om att Sverige och USA kommer vara favoriter i Grupp F nästa sommar.

Någon rädsla över att, återigen, hamna i samma grupp som den regerande mästaren finns inte hos förbundskapten Peter Gerhardsson.

– En del av de här spelarna har gott självförtroende när det kommer till att möta USA, säger Gerhardsson.

– Jag hade blivit mer förvånad om han hade sagt att vi var favoriter. Då borde man inte vara förbundskapten, kontrar USA:s Jill Ellis.

VM-lottningen blev som den brukar för Sveriges del. Förutom mindre skrämmande nationer som Chile och Thailand kommer även USA ingå i Grupp F när mästerskapet avgörs nästa sommar.

Det är femte gruppspelet i rad som nationerna möts, och denna gång anländer dessutom USA till Frankrike som regerande mästare.

– Jag ser fram emot att möta en av världens bästa länder, det kommer bli stort intresse kring den. Sen ska vi traggla oss dit genom att klara av Chile och Thailand först, säger förbundskapten Peter Gerhardsson som inte hymlar med favoritstämpeln.

– Chile är inget lag man underskattar men självklart har vi stora möjligheter att vinna den matchen och Thailand är ett lägre rankat lag som vi borde klara av.

”Jämna matcher”

Att det finns en lång historia mellan Sverige och USA är ingenting som berör Peter Gerhardsson, som tillträdde på posten så sent som förra hösten.

Ett omtalat möte skedde så sent som under OS i Brasilien för två år sedan, då Sverige till slut vann på straffar.

– Men det har varit jämna matcher och de visar väl att man är jämn med dem, konstaterar han.

– För mig har det inte speciellt stor betydelse, men det kan kanske ha betydelse för spelarna. Att man har varit med och vunnit. En del av de här spelarna har gott självförtroende när det kommer till att möta USA.

Ellis: ”Bra lottning för oss”

USA:s förbundskapten, Jill Ellis, håller med i diskussionen kring vilka som förväntas gå vidare.

– Lottningen är bra för oss, vi kommer möta några länder som vi inte riktigt har koll på och det gillar jag, säger hon.

– Sen, givetvis, så är Sverige där. Jag gillar att vi möts först i den tredje matchen, då kan vi mjukstarta turneringen lite.

Peter Gerhardsson räds inte er, hur ser du på det svenska laget?

– Jo, men det är ett bra lag så klart. Svåra att bryta ner. Jag såg matchen mot England och de har en bra balans av nya och mer rutinerade spelare och är alltid svåra att möta. Så självklart ska de ha gott självförtroende, jag hade blivit mer förvånad om han hade sagt vi var favoriter. I så fall borde man inte vara förbundskapten. Om man inte tror att ens lag ska vinna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.