Roberto Carlos

Roberto Carlos otroliga mål enbart tur?

Av: 

Lo Hägerfelth

FOTBOLL

Den brasilianske ytterbacken Roberto Carlos stod för ett sanslöst frisparksmål mot Frankrike inför VM 1998, historiskt hyllat.

Men nu indikerar huvudpersonen själv att det bara var tur.

– Det var ett mirakel, säger Roberto Carlos i en intervju med L’Equipe.

Roberto Carlos, 44, var en av världens främsta ytterbackar. Genom åren spelade brassen för klubbar som Inter och Real Madrid där han från sin vänsterbacksposition gjorde sig känd för sitt stenhårda skott. Och inte minst för sina frisparkar, med en pattenterad ytterskruv föranlett av en lång ansats.

Det mest kända frisparksmålet gjorde han sommaren 1997. I en vänskapsturnering i Frankrike, inför VM följande år, ställdes Brasilien mot hemmanationen när Brasilien fick en frispark i mitten av Frankrikes planhalva. Fram stegade Roberto Carlos, lade bollen till rätta - och bombade in ledningsmålet med en sanslös skruv.

Målet har gått till historien som ett av de mest ihågkomna frisparksmålen genom tiderna.

– Om jag ska vara ärlig så har jag ingen aning om hur jag gjorde det där. Det var ett vackert mål. Det krävdes mycket träning och hårt jobb genom min karriär. Men det där hårda jobbet gav lön för mödan då jag lyckades göra ett så underbart mål, sa Roberto Carlos i en intervju med ESPN Brasil i somras.

”Finns ingen hemlighet”

Men nu utvecklar brassen sin analys - och menar att det kanske bara handlade om tur och vädrets betydelse.

– När jag träffar bollen ser jag att den går mot helt fel håll. Men vinden, den berömda vinden, förde bollen tillbaka mot målet. Det var ett mirakel, säger Roberto Carlos till L’Equipe.

Men det visste ju inte omvärlden om. Istället blev målet ikoniskt medan Roberto Carlos själv säger att det var ett av hans viktigaste mål i karriären, inte minst för det snack om honom som följde.

Men det fanns alltså ingen bakomliggande tanke.

– Folk frågade mig hur jag gjorde. Men det finns ingen hemlighet. Om det fanns en skulle jag berätta.

Efter spelarkarriären har Roberto Carlos jobbat som tränare. Först i ryska Anzhi Machakala, sedan i turkiska Sivasspor och Akhisar Belediyespor. I dag är Roberto Carlos dock arbetslös efter att han lämnat sitt jobb i indiska Delhi Dynamo 2015.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Roberto Carlos

LÄS VIDARE

Brassestjärnan slutar – 43 år gammal: ”Farväl till en legendar”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Roberto Carlos

Brasiliens herrlandslag i fotboll