Var en match från att gå till Storbritannien

FOTBOLL

Messi och Iniesta var nära att lämna Barcelona

Foto: Lionel Messi och Andres Iniesta.

Leo Messi tillsammans med Andreas Iniesta på lån i Rangers?

Fotbollshistorien hade kunnat se annorlunda ut om det inte vore för några små detaljer.

– Barcelona var öppna för idén, säger Jan Wouters, då assisterande manager i Rangers.

Det var säsongen 2003-2004 som skotska Rangers kunde ha gjort ett av klubbens största kap någonsin. Alex McLeish ville förstärka laget och hade ögonen på FC Barcelonas ungdomsled.

– Jan Wouters var min assistent på Ibrox då och jag frågade om han kände Barcelonas manager Frank Rijkaard och kunde kontakta honom. Jag ville fråga om de hade några talanger som kunde hjälpa oss och få erfarenheten från spel i Skottland innan de skulle återvända till Barcelona, säger McLeish i Graham Hunters bok ”Greatest Team in the World” som handlar om Barcelona.

”Var för ung och för liten”

– Jan sade att han hade lite bättre kontakt med Rijkaards assistent Henk ten Cate och våra scouter hade redan uppmärksammats på Leo Messis stigande rykte inom ungdomsleden.

Rangers inledde diskussioner med ten Cate om Messi och såg över möjligheten att hämta argentinaren via ett lån.

– Jan och ten Cate diskuterade ett lån för Messi men rådet från Henk var att han troligen var lite för ung och kanske lite för liten för att passa skotsk fotboll. Under den diskussionen sade Henk att vi borde ta (Andres) Iniesta istället. Jag tror hans exakta ord var att ”killen kommer bli en världsspelare”.

Rangers valde att gå vidare i jakten på Iniesta. Enligt McLeish hade spanjoren också kunnat hamna i Rangers om det inte vore för en enskild match.

”Lade ett formellt bud”

– Vi lade ett formellt bud, jag tror det var i slutet på säsongen 2004-2005. Men sedan spelade Messi briljant i ungdoms-VM och Barcelona bestämde sig för att inte låna ut honom. Sedan gjorde Iniesta mål i en stor försäsongsmatch vilket betydde att klubben i praktiken inte kunde låna ut honom utan att skämma ut sig, säger McLeish.

Wouters beskriver att affären var extremt nära att genomföras.

– Barcelona var öppna för idén. Iniesta behövde speltid och även fast det fanns en osäkerhet kring den fysiska sidan av spelet i Skottland visste Henk att Rangers ville spela bra fotboll. Iniesta skulle ha blivit en stor succé men han fick en ny chans i Barcelona och tog den. Då försvann möjligheten att låna honom.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga