Får stöd av HIF och AIK i frågan om säkerheten

avFredrik Jönsson, Oskar Månsson

FOTBOLL

”Syrianska brister i sitt säkerhetsarbete”.

AIK och Helsingborg hakar på Ängelholms åsikter i sakfrågan: att Södertälje fotbollsarena inte kan garantera tryggheten.

– Vi kände obehag när vi var där, säger Paul Myllenberg, klubbdirektör i HIF.

Paul Myllenberg, klubbdirektör i HIF.

Åsikterna om hur det är att spela fotboll på Södertälje fotbollsarena går isär. En del allsvenska klubbar tycker att det funkar bra, andra är desto mer kritiska. I den senare gruppen ingår bland annat AIK och Helsingborg.

– Det finns en grund för Ängelholms synpunkter. Det var ett olämpligt uttalande men det är för enkelt att vifta borta det som rasism. Det handlar om säkerhet och det skulle vara typiskt svensk att försöka få det till något annat, säger HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg.

– Klacken står väldigt nära det väsentliga, avbytarbås, klubbrepresentanter, mixed zone. Vi upplevde ett obehag efter att de fått en utvisning och vi gjort ett sent segermål – det beror mycket på hur anläggningen är utformad. På Olympia har vi de lugnaste åskådarna bakom båsen och de mer entusiastiska på en egen sektion. Det skiljer Syrianska och de andra allsvenska lagen.

Inga planer att flytta publiken

AIK:s ordförande Johan Strömberg är också kritisk till arenautformningen:

– Vi har framför synpunkter tidigare på att vi anser att de brustit i sitt säkerhetsarrangemang, inte bara i matchen mot oss. Det förekommer inkastade föremål och folk kan röra sig fritt på området: in bakom läktaren, vid spelarbussen och så.

Men trots klagomålen har Syrianska inte haft några planer på att flytta sin klackpublik.

– Det här måste vi sitta ned med fansen och diskutera. Jag kan inte bara sitta här och säga saker och ting. Det här är våra trogna fans och publik, de måste vi vara måna om, säger Gayath Moro, klubbens säkerhetsansvarige.

ARTIKELN HANDLAR OM