Så knäcker vi Spanien

FOTBOLL

Hemligheten – samma taktik som VM 2002

Taktiken knäckte VM-favoriten Argentina och tog Sverige till seger i Dödens grupp.

I kväll ska den sänka Spanien.

- Mot Argentina gjorde vi det väldigt bra, stod rätt hela tiden och stängde för dem, säger Tobias Linderoth.

Spanien är bästa kvalmotståndet på flera år.

Men inget som de svenska spelarna fruktar. Tvärtom.

- De kan ha bollen till 75 procent utan att det händer något, säger högerbacken Mikael Nilsson.

Foto: Vägen till seger. I kväll väntar Spanien i en ödesmatch på Råsunda – här är stegen mot svensk seger.

SDen 12 juni 2002: Sverige möter ett av världens bästa landslag med storstjärnor på varje position; ett gäng lirare som vill äga matchen och bollinnehavet med ett snabbt passningsspel och högt bolltempo.

SDen 7 oktober 2006: Sverige möter ett av världens bästa landslag med storstjärnor på varje position; ett gäng lirare som vill äga matchen och bollinnehavet med ett snabbt passningsspel och högt bolltempo.

- Det gäller att få dem att spela för mycket, säger Kim Källström.

"Vi gjorde det bra"

Mittfältsankaret Tobias Linderoth utvecklar:

- Spaniens spel går ut på att rulla mycket och ha ett stort bollinnehav. Men de kan bli ineffektiva också för de hotar inte mycket i djupled och har nästan inga snabba omställningar.

Linderoth och Blågult vet precis hur man ska stoppa ett sådant lag: genom att plocka fram taktiken mot Argentina i VM 2002.

- Mot Argentina gjorde vi det väldigt bra, stod rätt hela tiden och stängde för dem. Ni kommer att få se ett Sverige som är väldigt kompakt och stänger ytor för dem, säger Linderoth.

Fasta situationer

Sverige ska tråka ut Spanien.

- Det gör inget om de håller i bollen och spelar i sidled så länge de inte kan hota. Då kan de till slut tappa tålamodet och slå de där riktigt, riktigt svåra bollarna. Ligger vi då bra kan vi nypa de bollarna och få till mycket farliga omställningar, säger Svensson.

Skulle Sverige inte få till några snabba omställningar hoppas man på fasta situationer.

Men om det var Anders Svensson som gjorde 1-0 mot argentinarna på en fantastisk frispark så är det nu hans arvtagare Kim Källström som ska slå till.

Sportbladet kan avslöja att på den stängda träningen i torsdags var det Källström som styrde och ställde vid många fasta situationer.

Inte sedan Sverige spelade mot England på Råsunda hösten 1998 har landslaget mött ett så kvalificerat kvalmotstånd som Spanien.

Men trots spanjorernas historia, den höga Fifarankingen (10:e plats) och de många stjärnorna är inte Spanien ett landslag som Blågults spelare fruktar.

Inte imponerad

Det låter nästan likadant oavsett vilken svensk landslagsspelare som uttalar sig om spanjorernas sätt att spela fotboll.

- De är väldigt passningsskickliga, säger Fredrik Ljungberg - för att sedan snabbt fortsätta:

- Men det brukar inte gå speciellt snabbt. Det gäller att vara aggressiva på dem, det brukar de inte gilla så mycket.

Den svenske lagkaptenen menar att man inte ska imponeras för mycket av det stjärntäta spanska landslaget.

- Spanien är ett bra lag, men samtidigt har vi ett bra fotbollslag själva. Det är viktigt att vi koncentrerar oss på vårt spel och vågar att anfalla.

Högerbacken Mikael Nilsson är än mer frispråkig.

- Deras försvarsspel i stort är deras svaghet. När de har bollen så har de alltid väldigt mycket folk runt bollen.

Skapade inga chanser

- Tappar de bollen då så finns det ofta stora ytor att spela på en bit bort. Många av dem jobbar inte ihjäl sig i försvaret, säger Panathinaikosproffset.

Det svenska landslaget har framför allt tittat på hur Spanien uppträdde i förlustmatchen, 2-3, mot Nordirland.

- Då hade Spanien säkert bollen 75 procent av matchen, men de (Nordirland) ligger helt rätt och Spanien skapar egentligen inga chanser. Det har varit deras problem under en längre tid, säger Nilsson.

- Individuellt, spelare för spelare, har de ett bättre lag än oss, men om vi får allt att fungera, som vi fått tidigare, så har vi stora möjligheter.

De viktiga taktikpunkterna

ARTIKELN HANDLAR OM