– Jag har en jäkligt stor käft

FOTBOLL

Glenn Hysén om grodorna, Tobias övergång till Blåvitt och livet som tv-spelskommentator

Foto: Blottar sig Glenn Hysén tror inte att han sagt sin sista groda: ”Nä, nä, det kommer säkert att komma mera”.

Han är en av Sveriges mest uppskattade expertkommentatorer.

Inför kvällens match mot Nordirland berättar Glenn Hysén för Sportbladet om grodorna.

Om varför Tobias Hysén kom till Blåvitt först nu – och hur det är att numera vara mer känd för ett tv-spel än för sin fotbollskarriär.

Vad var storyn bakom ”Tobbe é klar”, där du avslöjade att Tobias Hysén var klar för IFK Göteborg?

– Jag visste ju att det var mer eller mindre klart, och i min dumma lilla värld så trodde jag ju att det bara var jag och de här 500 personerna på Kalmars bortaläktare som skulle veta. Men där stod ju tio personer med mobilkameror. Hela Sverige visste ju om det tio minuter senare.

Tobias blev arg?

– Jag ringde honom dagen efter. ”Det där var ju inte så jävla smart”, var allt han sa. Men det gav ju matchens största jubel i alla fall.

Hur kom det sig att du åkte med Änglarna på bortamatch?

– Det är en kompis till mig, en helt galen Blåvitt-dåre, som har tjötat på mig ett helt år. Så till slut gav jag med mig. Men det var jävligt roligt, så det gör jag gärna om igen.

Hur nära var det att Tobias hamnade i Blåvitt i stället för Djurgården från början?

– Det var ju i den vevan som Blåvitt värvade Peter Ijeh under stort palaver. Jag pratade med både Mats Persson och Bengt Halse, och de sa båda ”hitta inte på något nu, låt pojken komma till oss. Vi löser det här.” Sen hörde vi inte ett ljud, ingenting. Skulle han komma krälande till Kamratgården och böna och be för ett kontrakt?

Till vardags jobbar du som expertkommentator på Viasat. Vilken är den bästa matchen du kommenterat?

– Champions League-finalen i Istanbul. Milan ledde med 3-0 i paus och jag sa till Henke (Strömblad) att ”nu får du sköta det här själv. Jag går härifrån, jag klarar inte av den här jävla förnedringen”. Sen vände Liverpool.

Har du någonsin varit full när du kommenterat en match?

– (skratt) Inte vad jag kan komma ihåg i alla fall. Men det var en gång när jag jobbade på radion. Jag och Janne Jingryd var i Bulgarien för att kommentera en match med Blåvitt. Och jag tog en bira innan sändning.

En öl var väl inte så farligt?

– Nja, två-tre öl då. Men jag blev lite varm i kläderna i alla fall.

Du lovade att krypa tolv mil om Rosenborg tog poäng mot Chelsea. Vad tänkte du när de tog ledningen med 1-0?

– Äh, jag hade ju inte en tanke på den matchen. Det var först i slutet när Henke (Strömblad) började armbåge mig i sidan hela tiden ”ha, ser du? Ser du? Det är fortfarande oavgjort!”.

Men du backar inte ur det?

– Nä nä. Men det blir ju inga 12 mil. Jag ska väl krypa ett par varv på löparbanan runt Lerkendal är det tänkt.

Har du sagt din sista groda nu då?

– Nä nä, det kommer säkert att komma mer, utan att jag tänker på det. Jag har en jäkligt stor käft, och det är ju inget som går över på en natt.

Vad säger familjen?

– Äh, det är lugnt. Alex (målvakt i Häcken) bara gapskrattar varje gång det är något. Men det folk snackar om mest nuförtiden är de här fotbollsspelen. Jag och Henrik Strömblad har ju lagt in kommentatorsröster på FIFA07 och FIFA08. Ungarnas kompisar kommer fram och säger att de känner igen rösten. ”Är det inte du som pratar i FIFA07?” Sen är det ingen jävel som vet att jag spelat fotboll också.