Örgryte redo – för nedflytt

FOTBOLL

”Vi har budgeterat med superettan”

Foto: Tungt fall Häcken kvitterade i 92:a minuten och Örgrytes chans till spel i allsvenskan nästa säsong är minimal. ”Vi har budgeterat för både spel i allsvenskan och superettan”, säger Öis sportchef Stefan Allbäck

GÖTEBORG

Hoppet är i praktiken ute och Örgryte riskerar att förlora tio miljoner kronor.

Sportbladet kan avslöja att klubben redan budgeterat för spel i superettan.

- Vi är förberedda på det värsta, säger sportchefen Stefan Allbäck.

Robert Mambo-Mumbas kvittering för Häcken i 92:a minuten var oerhört tung för Örgryte - både sportligt och ekonomiskt.

- Naturligtvist väldigt tufft att åka på ett mål så sent och dessutom för andra matchen i rad. Nu är vi medvetna om att chanserna att klara kvalplatsen är mikroskopiska. Men vi har inte gett upp ännu, säger Allbäck.

Tio miljoner mindre

Degradering till superettan skulle innebära minskade intäkter på uppskattningsvis tio miljoner kronor. Tv-pengar, stöd från Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet, publik- och sponsorintäkter försämras rejält.

- Vi har budgeterat för spel i både superettan och allsvenskan sedan flera veckor tillbaka. Men tack vare pengarna vi fick i somras (30 miljoner kronor av tre stora sponsorer) har vi en bra ekonomisk grund att stå på inför nästa år så det är inget jag oroar mig för.

Sportsligt sett då?

- Det är ingen katastrof. Se bara på Malmö, Djurgården och AIK. De har kommit tillbaka starkt efter spel i superettan. Det kan vi också göra och målsättningen måste vara att vi ska gå upp med en gång, säger Allbäck.

Kan tappa spelare

Klubben riskerar också att tappa flera etablerade spelare som inte vill följa med ner i seriesystemet.

- Men det är ingen som aviserat att de vill lämna. Vi för en dialog med flera spelare som har utgående kontrakt och det ser bra ut. Jag är optimist inför framtiden trots det dystra tabelläget, säger Stefan Allbäck.

Annars såg det länge ut att bli tre viktiga poäng mot Häcken. Mittbacken Elias Storm knäade in 1-0 strax före paus och målvakten Dick Last storspelade.

- Det känns för jävligt att vi inte klarade att stå emot på slutet, säger tränaren Sören Börjesson.

Markus Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM