Umeå bara en seger från guldet

FOTBOLL

Vann enkelt mot Falköping

Umeå är nära SM-guld i fotboll efter seger med 4–1 mot Falköping.

Och nästa års titel är också lite närmare, då Hanna Ljungberg på torsdagen meddelade att hon stannar i klubben ytterligare ett år.

Anfallsstjärnan har förlängt sitt kontrakt med klubben över 2008, vilket blir Ljungbergs elfte år i fotbollsklubben.

”Hanna är en av Sveriges största spelare genom tiderna, en lagspelare med spetskompetens som med sin popularitet och karaktär betyder hur mycket som helst för UIK”, säger tränaren Andrée Jeglertz till Umeås hemsida.

Ljungberg är fortfarande lårskadad efter fotbolls-VM i Kina och lär inte spela mer den här säsongen:

– Spelar Hanna mer i år är det en bonus, säger Umeås fotbollsansvarige Roland Arnqvist till Aftonbladet.

Umeå verkar dock klara sig bra utan Ljungberg. På torsdagen blev det seger med 4–1 hemma mot Falköping efter två mål vardera av Marta och Madeleine Edlund – och klubbens sjätte SM-guld under 2000-talet är nu nära. Umeå toppar damallsvenskan på 51 poäng, det är nio poäng ned till tvåan Djurgården och tio till trean Malmö.

Skulle Umeå – som spelat en match mer än toppkonkurrenterna – vinna även söndagens bortamatch mot Göteborg är guldet i praktiken klart. Endast Djurgården, som möter just Malmö på söndag, har då en teoretisk chans att nå ikapp. Men då måste Djurgården först slå Malmö och sedan ta igen nio poäng samt cirka 20 måls målskillnad på tre matcher.

TT