Berg måste till Blågult

FOTBOLL

Sportbladets Robert Laul: Annars tappar Lagerbäck trovärdigheten

Foto: Marcus Berg.

GÖTEBORG

IFK Göteborg besegrade Örebro med 2–0 och tränaren Stefan Rehn pratade om SM-guld.

Men på Nya Ullevis hedersläktare satt tre personer som kan se till att IFK Göteborg till och med får problem att hålla sig kvar på övre halvan.

De utsända från Rennes och Olympique Marseille bar kostym medan mannen från Paris SG var ledigare klädd.

De ville inte prata med journalister och tillhör inte det

scoutsällskap som leds av Ajax:s John Steen Olsen som kryssar mellan allsvenskans omgångar säsong efter säsong.

Rennes, Marseille och Paris SG var på plats av en enda anledning – allsvenska skyttekungen Marcus Berg, som igår gjorde sitt elfte mål på 15 matcher, det fjärde på straff.

Förutom att Marcus Berg gör mål i en omfattning ingen svensk anfallstalang gjort sedan Markus Rosenbergs dagar – varför detta plötsliga intresse från Frankrike?

Ur ett Blåvitt perspektiv är allt John Elmanders fel. Men låt oss återkomma till det.

Elmander skuld – och förtjänst

Marcus Bergs agent heter Kent Carlzon. Carlzon har i sin tur ett samarbete med en fransk agent, Fabrice Picot. Picot marknadsför Carlzons bästa spelare för de franska klubbar han har bäst kontakt med. Därför satt det i går tre franska gentlemän på Nya Ullevi och antecknade flitigt i sina block.

Johan Elmanders framfart i Toulouse har skapat ett sug efter svenska anfallare. Berg påminner dessutom en del om

Elmander till spelstilen, även om han inte har samma steg och genombrottskraft.

Marcus Berg stora tillgång på fotbollsplanen är hans huvud.

Insidan av det.

– Jag tycker inte att han har fått tillräckligt med cred för det, säger IFK-tränaren Stefan Rehn. Det är ingen tillfällighet att Marcus kommer till så många avslut. Han ligger steget före, har en väldigt fin spelförståelse.

På presskonferensen efter 2–0 mot Örebro pratade Stefan Rehn om att SM-guldet inte är kört eftersom Elfsborg har en match mer spelad och IFK Göteborg är en ”drake som lyfter i motvind”.

– Men nu har vi medvind så då får vi se hur det går ? fortsatte Rehn.

Och där har han en poäng – Blåvitt kommer ha svårt att stå emot när en kvalitetsklubb som Rennes, en storklubb som Marseille och en tokklubb som Paris SG lägger sina bud på tre, fyra och fem miljoner euro.

Blåvitt med Marcus Berg är ett lag för den allsvenska toppstriden. Lagets första halvlek i går var klass. Örebro tvingades till ständiga lagdelsförflyttingar, hamnade

en–mot–två på kanterna och Blåvitt kunde söka inlägg eller inspel mot Marcus Berg, som skapade målchanser av det mesta, oväntat bra uppbackad av Pontus Wernbloom.

Klumpig hands

Blåvitt utan Marcus Berg är – inbillar jag mig – som Blåvitts andra halvlek i går, där inte bara Berg, utan även Niclas Alexandersson och Stefan Selakovic, tröttnade rejält. ÖSK hade lägen att kvittera, men en klumpig hands från nyligen inbytte James Frempong betydde straff, 2–0 och dramatiken uteblev.

Det som talar emot en flytt är att Marcus Berg bara varit ordinarie i allsvenskan i fyra månader. I fjol var han inhoppare. Självklart kan han må bra av stanna, men en flytt redan nu behöver heller inte vara något dåligt val.

Vad som känns bäst vet bara Marcus själv, det enda jag vet är att Lars Lagerbäck borde ta med honom mot USA 22 augusti.

Förbundskaptenerna har i flera år oroat sig för att det inte kommer fram tillräckligt med talanger i svensk fotboll.

Nu leder en snart 21-årig svensk skytteligan i överlägsen stil, och ska Lagerbäck behålla sin trovärdighet i den här frågan bör Marcus Berg finnas med i truppen mot USA. Oavsett han är kvar i IFK Göteborg eller inte.

Läs också:

ARTIKELN HANDLAR OM