2008: 16 lag i allsvenskan

FOTBOLL

... men MFF & Göteborg är kritiska mot en större serie: ”Det finns inte underlag...”

1 av 2 | Foto: Superettan jublar En undersökning från fotbollförbundet visar att en stor majoritet kommer rösta för att utöka allsvenskan till 16 lag. Nästa säsong kommer bara ett lag att åka ur högsta serien. 2008 ska ändringen vara genomförd.

Sportbladet kan avslöja att det blir 16 lag i allsvenskan från och med säsongen 2008.

Men Malmö FF och IFK Göteborg rasar mot utökningen.

- Vi har inte sett något som övertygar oss om att det är rätt väg att gå för att höja kvaliteten, säger IFK Göteborgs ordförande Stig Lundström.

Det definitiva beslutet om 16 lag i allsvenskan fattas på fotbollens representanskapsmöte 9 december.

Redan nu kan Sportbladet avslöja resultatet från den undersökning som Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté (TK) nyligen genomfört.

I stort sett alla 30 elitklubbar samt de 24 distrikten röstar ja till 16 lag - bara Malmö FF och IFK Göteborg säger nej.

"Tveksamma"

- Det är ingen 100-procentig majoritet men näst intill, säger TK:s ordförande Börje Sandgren.

Även vid representantskapsmötet är det elitklubbarna och distrikten som röstar. Därmed är det i praktiken klart att det blir 16 lag i allsvenskan från och med 2008.

En utökning som alltså Malmö FF och IFK Göteborg vänder sig emot.

- Vi är tveksamma till att man får en bättre produkt med 16 lag. Vi tycker att man borde göra en noggrannare utredning om det verkligen höjer kvaliteten på allsvenskan. Finns det verkligen underlag för så många lag? Vi vill tills vidare ligga kvar med 14 lag och göra bättre research, säger Stig Lundström, ordförande i IFK Göteborg.

Malmö och IFK Göteborg vill se en bredare undersökning som även tittar på möjligheten med ett mindre antal lag som möts fler gånger.

- Naturligtvis borde man undersöka den linjen också, även om det vi hört från Danmark inte är så där jättepositivt, säger Stig Lundström.

En annan och betydligt bättre lösning för att höja kvaliteten - menar Malmö FF och IFK Göteborg - är att gå över till en höst/vår-serie.

- Det skulle ge allsvenskan samma rytm som övriga Europa. Våra klubbar skulle slippa att bli sönderköpta mitt i serien. Men det har man inte ens berört, suckar Stig Lundström.

Både MFF och IFK har samarbete med IMG. Har IMG framfört synpunkter på hur de vill ha det?

- Nej. Vi har pratat lite med Malmö, men IMG har inget med det här att göra, säger Stig Lundström.

"Bra i Europa"

Svensk Elitfotbolls ordförande Bosse Lundquist tycker att snacket om kvalitetshöjning är hypotetiskt.

- Det är en fråga om olika uppfattningar där ingen kan veta svaret. Det finns ligor i Europa som har en väldig massa lag som fungerar bra.

- Med fler lag i allsvenskan får fler unga spelare chansen att spela allsvensk fotboll. Dessutom spelar i dag fyra "allsvenska" klubbar i superettan - Landskrona, Trelleborg, Örebro och Norrköping. Varför inte ge dem chansen? säger Bosse Lundquist.

Även Hammarby framförde en avvikande åsikt mot majoritetens. Bajen går med på att allsvenskan utökas till 16-lag men vill i så fall minska superettan till en 14-lagsserie.

Så blir nya allsvenskan

ARTIKELN HANDLAR OM