Klubbledarna

FOTBOLL

Guldkonkurrenter, affärsmän – och vänner

Foto: Vänner och fiender. Elfsborg och AIK – och Stefan Andreasson och Ola Andersson – slåss om SM-guldet.

Guldstriden tätnar, tacklingarna blir hårdare och ordväxlingarna allt tuffare.

Sportbladet stämde träff för ett rundabordssamtal med de två som bestämmer i Elfsborg och AIK...och fick se två sportchefer som omedelbart och hjärtligt kramade om varandra.

- Vi har haft mycket trevligt ihop och semestrat tillsammans på Kanarieöarna med våra familjer, säger Stefan Andreasson och Ola Andersson.

Vi lyckas fånga herrar Andersson och Andreasson i flykten mellan matcher, möten och förhandlingar och klämma in 45 minuter på Bromma flygplats.

Stefan Andreasson är redan på plats när vi anländer. Portföljen är uppslagen, mobilen ligger och surrar oavbrutet på bordet och Stefan sitter och räknar vita kuvert med olika namn på.

Guldbonusen till spelarna?

- Nej, då är det väl bruna kuvert, haha.

Kramar om varandra

Någon minut senare kommer Ola Andersson och de båda sportcheferna, som går en tuff kamp om SM-guldet, omfamnar varandra med äkta värme.

- Vi umgås familjevis, förklarar Andreasson.

- Tror det var på Kanarieöarna julen 2001 som vi lärde känna varandra. Våra barn är i samma åldrar och sedan blev det att vi åkte till Kanarieöarna ihop.

"Det är en pina"

Mobilerna stoppas undan och bandspelaren går igång.

Tre omgångar kvar - hur känns det?

- Många tror att det är så jävla underbart att titta på fotboll. Det kanske har varit det tidigare men nu är det en pina, säger Andreasson.

Andersson:

- Som spelare fattade man aldrig varför styrelsefolket blev så jäkla glada när vi vann, det var ju ändå vi spelare som hade gjort det. Men nu förstår man vad tre poäng betyder för företaget.

"Företaget", ja. De två herrarna känns som två affärsmän - munlädret är välsmort, båda två håller gärna i en penna när de pratar och gestikulerar och de vet hur de ska framhålla sin klubb.

Varför har just din klubb lyckats i år?

Andreasson börjar med att nämna det vanliga - Magnus Haglund och ledarteamet, styrelsen, arenan och Anders och Mathias Svenssons hemkomst - innan han kommer in på något intressantare.

- Värvningen av Stefan Ishizaki blev en ännu större vändpunkt för oss som förening. Anders och Mathias hade ju anknytning till bygden men nu visade vi med Ishizaki, och Jon Jönsson, att vi kunde attrahera en spelare som stod på gränsen till a-landslaget och som varit i storklubbar. Sedan har vi hittat "rätt" 80-talister och sållat ut dem som inte höll. Hela den generationen var ju på väg att balla ur och för många av dem var drömmen en provträning med Groningen. Vi har lyckats fånga dem som vill bli bäst med Elfsborg och sedan gå ut i Europa.

Tjatar om målsättningen

Andreasson tjatar under samtalet mycket om att Elfsborgs målsättning var topp-fyra i år och att ett missat guld därför inte får betraktas som ett misslyckande.

- Den känslan försöker man kämpa emot. Sen är det mycket stolpe in och ut, domare och självmål som avgör i slutet. Men man brukar ju säga att sånt jämnar ut sig över säsongen så då borde Elfsborg vinna...

När Ola får svara på varför AIK lyckats i år nämner han också det vanliga - ledarteamet, styrelsen och publiken samt ett arbetsutrymme i de ständiga kraven på AIK från alla håll - innan han säger:

- Skillnaden är att tidigare var AIK en miljö att bli sämre i, nu är det en miljö att bli bättre i. Nu har vi spelare som är här för att bli bättre. Alldeles för länge har vi haft spelare som varit i AIK för att de skrivit sitt bästa kontrakt när de gick hit.

Vill inte prata värvningar

Om värvningar är som väntat ingen av dem speciellt pigga på att snacka.

- Att inte värva är också ett nyförvärv. Då visar man att man tror på en spelare och kan få en stor utväxling därigenom. Kan man göra de här resultaten med det här gänget känner vi att vi kan lyfta dem ännu ett snäpp., säger Andersson.

Samtalet är över. De båda sportcheferna måste hasta vidare.

När Andreasson tittar på sin mobil har han 28 missade samtal.

Innan de skiljs åt börjar de prata om en ny semester till Kanarieöarna.

- Den som vinner bjuder i år, skrattar Andreasson.

ARTIKELN HANDLAR OM