Nöjda – trots poängförluster

FOTBOLL

Alfelt: Då är det illa ställt med Djurgården och Malmö

VÄXJÖ

Djurgården eller Malmö var den stora frågan?

I går var djurgårdarna nöjda med en poäng mot seriens bottenlag Örgryte och MFF med att man åtminstone tog kampen mot Öster.

Tog kampen? Hur illa ställt är det inte när Sveriges resursstarkaste klubb ser ljuspunkter i kämpande efter en förlust mot ett bottenlag?

Sören Åkeby hade i går kommit fram till att upplägget med en massa spring utan boll på försäsongen kanske inte var rätt sätt att förbereda laget.

En märkligt sen insikt med tanke på att alla framgångsrika klubbar i Europa nuförtiden minimerar springandet utan boll för att i stället ge spelarna en fotbollsanpassad kondition.

Har förberett sig helt fel

MFF gjorde helt rätt förra året när man på försäsongen spelade mot kvalitetsmotståndare mötte i Turkiet och Royal League. Problemet var att man då hade en tränare som föll för trycket att tjäna pengar till föreningen med framgång i turneringarna och inte vågade gå runt på truppens alla spelare.

Att träningsspela i tävlingssituation är naturligtvis det bästa, men bara om man inser att just träningen är det viktigaste för säsongen som helhet.

Malmö har i år förberett sig helt fel. Man har haft för stor omsättning på spelare, märkligt många skador och en otydlig spelidé. Fortfarande finns Royal League eller till och med en tredjeplats inom räckhåll men det finns inget som talar för annat än en sjunde-åttonde-placering.

-Självklart en fullständigt misslyckad säsong. Nu är det hedern och för att inte falla ihop helt vi spelar för, konstaterade landslagsmannen Daniel Andersson efter 1-2-floppen på Värendsvallen.

Behövt bollvinnare

Daniel är bra som mittback, men jag skrev redan för länge sen att det är slöseri när man använder bäste spelaren i en position där han gör mindre nytta för laget. I en match som gårdagens när man inte räcker till för att spela ut en normalt sämre motståndare hade Daniels bollvinnande och passningsspel behövts i mittfältet.

Det var kallt i Växjö. Kanske för kallt för brassen Junior som ändå borde var härdad efter tiden i England och Danmark. Att en så skicklig spelare plötsligt blir snudd på demonstrativt ointresserad är märkligt, men vi har sett andra brassar agera likadant tidigare senhöstar.

Högklassig underhållning

Djurgårdens problem är inte riktigt jämförbara med Malmös. Mästarnas problem har mest varit spelare som inte presterat. Antingen det handlat om att man inte nått upp till sina tidigare nivåer eller att nyförvärv inte har den kapacitet ledningen trott dem om att ha.

Öster har med sina senaste matcher plötsligt men välförtjänt fått nytt syre i jakten på den räddande kvalplatsen. Zavadils prestation att ta sig till läget och slå inlägget som ledde till 2-1 var högklassig underhållning.

Tre stora allsvenska floppar

ARTIKELN HANDLAR OM