Från slummen – till hjälte

FOTBOLL

Uniteds matchvinnare: ”Om jag inte varit fotbollsspelare hade jag garanterat varit sopgubbe i dag”

1 av 4

LONDON. Han kallas den nye Maradona.

Född i slummen och upptäckt redan som åttaåring lever Carlos Tevez livet han drömde om.

Nu skriver han sin egen historia i Manchester United.

– Om jag inte varit fotbollspelare hade jag garanterat varit sopgubbe i dag, säger Carlos Tevez – som i går sågade av Liverpool från toppen av Premier League.

Carlos Tevez, 23, har gjort en av de största klassresorna inom engelsk fotboll. Det lyckliga slutet stavas Manchester United.

Men egentligen är det bara början.

Adriana var bara 14 år när hon födde pojken som kom att kallas ”El apache” (indianen). Det var i en liten tvåa i slummen i Buenos Aires. Carlos Tevez bär fortfarande spår från sitt första levnadsår. När han var tio månader gammal råkade Adriana spilla kokhett vatten över sin sons hals och bröst.

Ärren har Tevez kvar än i dag.

– Han låg på sjukhus i evigheter. Carlos fick operera bort ärren några år senare men han ville inte eftersom det innebar att han inte kunde spela fotboll på sex månader, säger lillebror Diego till Daily Mail.

Familjen Tevez växte upp i ett av de farligaste områdena i världen där alkohol, droger och vapen används som valuta. Slummen i Ejercito de los Andes i nordvästra Buenos Aires kallas också ”Fort Apache”, därav Tevez smeknamn.

– Vi var rädda. På nätterna kunde vi höra pistolskotten utanför. Det var normalt för oss att se folk med vapen, säger Diego.

I dag bor Tevez föräldrar och fyra yngre syskon i en fyramiljonersvilla i ett av Buenos Aires finaste kvarter, Villa Devoto, granne med Maradona.

– Vi står varandra väldigt nära i familjen. Vi pratar med honom i telefon varje dag och varannan månad åker någon av oss till England och ser honom spela.

Tevez historia sätter ord på vad som gör fotbollen till världens mest älskade sport.

Allt är möjligt – så länge talangen finns där.

Och den upptäcktes tidigt i Tevez fall.

Diego och Carlos började spela fotboll med pappa Segundo som tränare i laget All Boys.

– Carlos var fyra eller fem år. Vi brukade spela på en jordplätt. Planen finns kvar än i dag, säger Diego.

Trots pappas protester började Carlos Tevez spela med de äldre grabbarna.

– Jag gjorde det för att få ihop pengar till mat till familjen, säger Carlos Tevez.

I dag tjänar han 1,3 miljoner i veckan.

Kan bli den störste sedan Maradona

Biljetten från slummen till fotbollsgrädddan gick genom Boca Juniors talangscout Ramon Madonni som upptäckte Tevez när han bara var åtta år.

– När matchen var över kom två män fram till mig och sa att de letat överallt efter mig. Jag fattade inte vad de ville, säger Tevez.

Maddoni, 60, har upptäckt några av Argentinas största spelare såsom Roman Riquelme, Pablo Aimar och Fernando Redondo.

Men han tror att Tevez har talangen att bli den störste sedan Maradona.

– Jag minns första gången jag såg honom. Han var helt orädd när han spelade med de äldre och större grabbarna. Jag hjälpte honom utvecklas men har man en naturlig talang behöver man bara knuffas i rätt riktning för att det ska lysa igenom. Och det kommer hända i Manchester United, säger Maddoni i The Sun.

Tevez spelade med Boca från han var 13 och fick ärva Maradonas tröja nr 10 och senare samma tröja i landslaget.

Men Tevez lät i bland nävarna föra hans talan.

Slagsmål med paparazzi, otrohetsaffärer och ordkrig gjorde att han fick sparken från landslaget.

Tevez flyttade därför till Brasilien. Transfern i december 2004 till Corinthians i Sao Paolo för 22,5 miljoner dollar är den största dealen i Sydamerika genom tiderna.

Det blev några knytnävsslagsmål och en avstängning i nya klubben med. Dessutom dök han upp i en United-tröja på en presskonferens – vilket kostade honom böter. Ironiskt nog närvarade också hans framtida lagkamrat Cristiano Ronaldo när Tevez presenterades som ny spelare i klubben.

I sinom tid vann dock Tevez fansens hjärtan. Inte minst när han gick ut på planen med sin nyfödda dotter Florencia.

Han utseddes till den bästa spelaren i brasilianska ligan 2005, den första ickebrassen som fått utnämningen sedan 1976.

Corinthians förnekade länge att Tevez var på väg till United. Den 31 augusti chockade West Ham fotbollsvärlden med att skriva kontrakt med Tevez och hans landsman Javier Mascherano. I januari visade det sig att man brutit mot reglerna i transfern. Efter flera månaders av rättsliga tvister kunde Tevez gå vidare.

Till Manchester United.

”Skriva min egen historia”

– Det här är ett stort steg för mig. Nu ska jag skriva min egen historia, sa Tevez första dagen på Old Trafford.

Han, om någon, vet vad det innebär.

– Jag kommer aldrig glömma mina rötter. Vad jag gick igenom där har gjort mig till den jag är i dag. Jag hade ett val. Hade jag inte varit en fotbollspelare hade jag varit sopgubbe idag. Det är jag helt övertygad om.

ARTIKELN HANDLAR OM