EM-festen lottas

FOTBOLL

Sportbladet.se:s Marcus Leifby följer EM-lottningen direkt

Dröm- eller mardrömsgrupp?

Klockan 12.00 lottas gruppspelet till EM-slutspelet i Österrike/Schweiz i juni nästa sommar.

Sportbladet.se följer lottningen i Luzern direkt.

12.59 Här ovan ser ni nu samtliga grupper. Snart kommer ni även att få snabbanalyser från Sportbladets krönikör Erik Niva på sajten. Dessutom får ni Lars Lagerbäcks och spelarnas reaktioner samt experternas tips. Häng kvar på sportbladet.se för guds skull!

12.58 Om ni tittar lite längre ned i den här rapporteringen så har jag redan berättat lite om både Grekland och Ryssland. Spanien mötte vi ju i kvalet. Nu undrar ni säkert hur jag kunde arbeta med sån fingertoppskänsla men det är därför jag har fått det här uppdraget. Vi får väl rikta ett litet tack till Jürgen Klinsmann också som fiskade upp Italien i stället för Sverige för att fylla ut mardrömsgruppen med Frankrike, Holland och Rumänien.

12.56 Sverige hamnat alltså i Grupp D tillsammans med Grekland, Spanien och Ryssland. Inte så dumt va? Grekland och Ryssland kan vi absolut slå. Spanien slår vi hemma och får storstryk mot borta. Nu spelar vi ju på neutral plan så då har vi väl en chans? Spontant, så här 19 sekunder efter lottningen, så tycker jag att vi ska ta oss vidare från den gruppen. Sverige kommer att spela sina gruppspelsmatcher i Salzburg och Innsbruck.

12.55 Sverige klarar sig undan mardrömsgruppen. Italien lottas med Holland, Frankrike och Rumänien. Vilken grupp. VILKEN JÄKLA GRUPP!!!! Vi får en repris på VM-finalen mellan Italien och Frankrike. Comeback Zinedine Zidane??

12.54 Schweiz möter Tjeckien i öppningsmatchen. Grupp A är klar och ser ut som följer: Schweiz, Tjeckien, Portugal och Turkiet. Grupp B också klar. Ser ut så här: Österrike, Tyskland, Kroatien och Polen. Sverige riskerar alltså att hamna i Grupp C....

12.54 Nu är det dags. Sverige lottas!

12.53 Jag efterlyste lite åsikter tidigare. Till exempel vilken frisyr ni tycker Chippen ska spela i. Birgitta svarar och hon tycker inte Chippen ska spela alls – oavsett frisyr.

12.51 Österrike och Tyskland hamnar i samma grupp - Grupp B. Intressant. Rumänien hamnar tillsammans med Holland och Frankrike i Grupp C. Rumänien vann sin EM-kvalgrupp före just Holland.

12.50 Kennet i Söderköping hoppas på en ny dödens grupp. Det kan mycket väl bli så.

Tjena!

Vad sägs om ett riktigt höjdar EM.

En ny dödens grupp, det har ju gått bra tidigare.

Holland

Sverige

Tyskland

Frankrike

/Kennet

Söderköping

12.50 Grupp A: Schweiz, Portugal och Turkiet. Snart dags för Sverige... Grupp A hade väl inte varit så dumt?

12.48 Här ovan ser ni hur det ser ut så här långt i lottningen. Uppdaterar bilden med jämna mellanrum.

12.45 Lottningen igång. Och vi har redan fått en rysargrupp. Holland och Frankrike har lottats i grupp B. Den ska vi nog helst hålla oss undan (och hur lätt är det?) om vi ska vinna några matcher nästa sommar.

12.42 Och där var tiden ute. Det är Ryssland som inte slagit oss. Sverige har vunnit tre och spelat två oavgjorda på fem möten. Ryssland har inte mycket meriter att skryta med förutom att man då tog sig till EM på Englands bekostnad. Forna Sovjetunionen däremot vann EM 1960 och spelade final 1964, 1972 och 1988. NI minns väl spelare som Vassilij Rats och Rinat Dassajev...

12.40 Det finns ett lag i lottningen som aldrig slagit Sverige. Gissa vilket!

12.38 Lottningen närmar sig. Spänningen stiger. En Uefa-delegat förklarar hur lottningen går till men det har ni väl koll på nu. Om inte... Schweiz spelar i grupp A, Österrike i grupp B. Det första som sker är att placera ut Grekland och det fjärde laget i seedningsgrupp 1 till grupp C och D. Därefter lottas lagen i seedningsgrupp 4 ut, följt av lagen i seedningsgrupp 3 och sist lagen ur seedningsgrupp 2.

12.34 Några gamla storspelare som vunnit EM kliver upp på scen. Michel Platini, Franz Beckenbauer, Marco van Basten, Peter Schmeichel och Jürgen Klinsmann är några som studsar upp. Alla får klämma lite på den buckla de en gång i tiden fick lyfta. Inga dåliga namn. Vid nästa EM-lottning kanske Fredrik Ljungberg gör herrarna sällskap.

12.30 Matchbollen presenteras. Enligt Magnus Hedman, TV4:s fotbollsexpert, är bollen knottrig och borde ge målvakterna ett bättre grepp. Samtidigt gör det att bollen går väldigt snabbt genom luften. Påminner en hel del om VM-bollen från Tyskland. Precis som då är det Adidas som sytt den här bollen.

12.28 Nytt gapigt uppträdande. Den här gången av en sextett från Bern.

12.24 Roger Federer och Herman Maier, även kallad The Herminator, snackar lite om EM-slutspelet. Hade jag inte sett Maier i bild så hade jag gissat på att det var Arnold Schwarzenegger som snackade.

12.20 Om ni känner för det kan ni mejla in lite tyck till mig med länken här till höger. Vad tycker ni om tv-sändningen? Vilka vill ni inte se Sverige möta i gruppspelet? Vilken frisyr tycker ni Chippen ska spela i? Hur många gånger tror ni Lars Lagerbäck kommer säga orden konkritisera och kvalitetssäkra när han analyserar lottningen efteråt?

12.13 Ni minns säkert Greklands skräll i senaste EM när man gick hela vägen till final och väl där slog man hemmanationen Portugal. Otto Rehhagel är fortfarande kvar som förbundskapten men när jag pratade med en grekisk kollega i går hade han inga större förhoppningar om kommande EM. ”Otto är en very very lucky coach... därför vann vi senast. Det är omöjligt att vi gör det igen” sa greken.

12.09 Själva lottningen kommer dröja. Först ska det slickas lite, fjäskas lite, ryggdunkas och skrytas. Österrike och Schweiz är redan inpetade i varsin grupp.

12.02 Melanie Winigér är en av lottningens konferencierer. En snabb googling visar att hon tävlade för Schweiz i Miss World 1996.

12.00 En gosskör inledninger lottningsceremonin.

11.58 Förbundspampen Lars-Åke Lagrell har en mardrömsgrupp som jag tror att många av er hemma i stugorna köper rätt av. Holland, Tyskland och Frankrike skulle givetvis vara en mardröm om man hoppas på kvartsfinalspel. Man kan givetvis vända på det också. Berg är till för att bestigas, favoriter för att besegras. Vilket gruppspel vi skulle kunna få se fram emot. Drömlottning då? Kan vi undvika Holland i den första seedningsgruppen och Frankrike i den fjärde så ser väl möjligheterna att nå en kvartsfinal ganska goda ut.

11.51 Hur går då lottningen till? Österrike och Schweiz är värdnationer och kommer inte att mötas i gruppspelet. Länderna är placerade i samma seedningsgrupp. Sverige, i seedningsgrupp två, kan inte hamna i samma grupp som Kroatien, Italien eller Tjeckien. Och det var väl en jävla tur det.

11.50 Niclas Alexandersson och Anders Svensson finns på plats i en studio i Göteborg. Alex vill helst slippa möta Tyskland och Spanien. Anders Svensson vill gärna ta sig an Österrike som är sämsta laget i hela EM – sett till rankingen.

11.47 TV4, som sänder lottningen, gjorde en naturlig övergång när först Christer Sjögren fick avsluta söndagsmorgon med en julsång innan sportens Patrick Ekwall dök upp i rutan.

11.40 Om lite drygt 180 dagar startar nästa sommars stora idrottsfest när EM-slutspelet i Österrike och Schweiz sparkar igång. Redan i eftermiddag lottas gruppspelet och sportbladet.se följer givetvis spänningen – och alla mindre upphetsande saker som händer i samband med en sådan här tillställning. Förhandssnacket handlar givetvis som dröm- och mardrömsgrupper. Så här ser seedningsgrupperna ut:

Första seedningsgrupp

Schweiz

Österrike

Grekland

Holland

Andra seedningsgrupp

Kroatien

Italien

Tjeckien

Sverige

Tredje seedningsgrupp

Tyskland

Rumänien

Portugal

Spanien

Fjärde seedningsgrupp

Polen

Frankrike

Turkiet

Ryssland

ARTIKELN HANDLAR OM