Spelarna får sin vilja fram – Lagerbäck väljer 4-4-2 i dag

FOTBOLL

Om Lars Lagerbäck spelar 4-5-1 mot Spanien har veckans förberedelser varit en av fotbollshistoriens mest avancerade mörkningar.

Det skulle nämligen inte bara lura Spanien; utan framför allt de svenska spelarna.

- Vi har inte fått någon indikation på 4-5-1. Vi har tränat 4-4-2 hela veckan, säger högerbacken Mikael Nilsson.

Den svenska startelvan bestäms numera slutgiltigt tidigt på matchdagen, det vill säga i dag före lunch.

Tidigare fick spelare och övriga ledare laget kvällen före, men nu håller förbundskaptenerna laget hemligt, allt för att undvika att startelvan läcker ut i Sportbladet.

"Svårt bara hoppa in"

Men några större överraskningar lär det knappast bli.

Och skulle det bli det - till exempel att Lagerbäck väljer nya spelsystemet 4-5-1 - vore det en skräll som till och med tar spelarna på sängen.

- Enda testet vi har gjort var mot Tyskland och många av oss var inte med då. Det är svårt för många av oss att bara hoppa in i 4-5-1, säger lagkaptenen Fredrik Ljungberg.

Högerbacken Mikael Nilsson fyller i:

- Vi har inte fått någon indikation på 4-5-1 överhuvudtaget. Vi har tränat 4-4-2 hela veckan. Det känns som vi håller fast vid 4-4-2.

De spelare Sportbladet talat med föredrar 4-4-2.

- Det är det vi spelat mest och som vi är vana vid. Dessutom är det vi som spelar på hemmaplan. Jag tycker inte vi ska anpassa oss efter något lag här hemma. Med två anfallare kan vi få bättre tryck på spanjorerna. Deras backlinje står ganska högt och då kan en av våra anfallare söka ytorna bakom, säger Mikael Nilsson.

Niclas Alexandersson:

- Alla är mer inkörda på 4-4-2. Det är lättare att få fast bollen där uppe med två forwards. Risken med 4-5-1 att man i och för sig jobbar hårt med defensiven, men sedan har man bara en spelare att spela upp på. Har man jagat boll ett tag kan det vara viktigt att få fast den.

Elmander på topp

Det enda frågetecknet i den svenska startelvan är vem som ska spela på topp bredvid Johan Elmander. Marcus Allbäck är det givna valet men har smärtor i en magmuskel. I går klarade han att träna för fullt och det mesta talar därför för att han kommer till spel.

Och som lagkapten Ljungberg säger:

- I tidigare landskamper har både Elmander och Allbäck varit duktiga på att hålla i bollen så det hoppas jag att de löser nu också.

Robert Laul, Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM