Trelleborg klart för allsvenskan

FOTBOLL

Tillbaka efter två år i superettan

Trelleborg är tillbaka i allsvenskan nästa år.

Med en målvakt som bara släppt in tio mål och som hållit nollan i 18 av 26 omgångar.

Fredrik ”Fritz” Persson upplevde glädjen att gå upp även förra gången, hösten för tre år sedan.

– Det är roligare den här gången, det bara känns så, sade han efter 4–1 mot Åtvidaberg på söndagen.

Medan spelarna skrattade, gjorde vågen mot publiken, tjoade och hade kul stod målvaktstränaren Jan Ericsson bredvid och njöt.

Han är mannen som format målvaktstalanger som landslagets Andreas Isaksson, Daniel Andersson och Fredrik Persson, 23 år.

– Fritz har allt för att lyckas. Det är väl bara att han ska våga gå ut lite mer och bryta inlägg. Men det ska vi slipa på, sade Jan Ericsson och tillade:

– Det här unga laget har gjort en större prestation än det som gick upp senaste gången. Många av spelarna har höjt sin nivå ett snäpp, en del flera snäpp.

Trelleborg är alltså klart för allsvenskan tre omgångar innan superettan är slutspelad.

Nervdaller

Laget började stabilt mot Åtvidaberg, tog ledningen med 1–0 (Emil Mårtensson) och hamnade i nervdaller när Åtvidaberg kvitterade till 1–1.

Men när Dennis Melander, högerbacken som spelade allsvenskt 2004 och som har meriter från U21-landslaget, slog ett stenhårt, perfekt bananinlägg till Michael Mensahs nick till 2–1 var saken klar.

Åtvidaberg blev offensivare och då kom både 3–1 och 4–1.

Det var lite historiskt på idylliska Vångavallen.

Hösten 1984 var också Åtvidaberg motståndare när TFF säkrade en allsvensk plats i kval borta/hemma. Nuvarande assisterande tränaren Benny Mårtensson blev kvalhjälte då.

Och på något vis har Trelleborg återgått till det gamla receptet för framgång. Man satsar på unga talanger från egna leden och regionen.

Agenter göre sig icke besvär

– Det tänker vi fortsätta med. Några agenter behöver inte göra sig besvär här och lura i vassen. Vi har inte ekonomiska resurser och tänker inte ta några risker, sade ordföranden Per-Anders Abrahamsson.

Men han medgav att det kanske är någon anfallare på gång.

Det är fjärde gången som Abrahamsson är med om resan till allsvenskan. Tidigare var han klubbläkare.

– Sedan 2004 har vi en ny stabil och inarbetade organisation. Det sägs att de andra större klubbarna inte är så glada att få upp oss. Men det får vi leva med.

Bara 2600 hade kommit till Vångavallen trots att så mycket stod på spel. 1984 var det över 9000 som såg TFF gå till allsvenskan.

– Det var nytt då. Men vi hoppas öka publiksnittet till 3500, vilket jag tror ska gå.

Conny Karlsson, huvudtränaren har vana vid att få upp lag i högsta serien: ”Landskrona, Kalmar och norska Haugesund”, sade han:

– Den här gången blir det väldigt spännande. Vi har en trupp med unga spelare som har framtiden för sig.

Och sedan firade TFF på restaurang Horizont, med utsikt över hamnen, färjorna och Östersjön.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Superettan