Umeå får vänta på guldet

FOTBOLL

… men tog sig vidare till kvarten i Womens Cup

Umeå (TT)

Umeå IK är klart för kvartsfinal i Uefa Women's cup.

Norskan June Pedersen gjorde båda målen när laget vann den andra gruppspelsmatchen hemma i Umeå mot vitryska Vitebsk med 2–0.

– Skönt att få sätta dem. Jag hade ju haft några chanser innan också, sade norskan.

Precis som i den första gruppspelsmatchen mot Clujana från Rumänien stötte Umeå även den här gången på en motståndare som backade hem med nästan hela laget.

Men Umeå hade inte lärt av läxan från förra matchen. Före halvtidsvilan agerade laget lika trögt och omständligt som senast. Efter paus blev det bättre.

Sex minuter in på den andra halvleken hittade Lisa Dahlqvist fram med en passning till June Pedersen som fick på en bra högerträff utifrån hörnet av straffområdet – 1–0.

Trötta vitryska ben gjorde ytorna större för hemmalaget och en stund senare var det dags för 2–0 när Madelaine Edlund osjälviskt sidledspassade till en helt fristående June Pedersen som bara hade att lägga in bollen i öppet mål.

Umeås 2–0-seger innebar att båda kvartsfinallagen från gruppen är klara redan innan den sista omgången spelas på tisdag. Då möts Umeå och ryska Rossijanka som båda tagit full pott så här långt.

Men för att slippa starka Frankfurt i kvartsfinalen gäller det att vinna gruppen. För den sakens skull räcker det med oavgjort för Umeås del, Rossijanka måste vinna.

– Vi vet vad som gäller. De kommer att ösa på men det passar oss bra, sade June Pedersen om matchen som väntar.

Då kommer också tränaren André Jeglertz att mönstra sitt starkaste manskap redan från start. Det har han inte gjort i de båda gruppmatcherna hittills där exempelvis brasilianskan Marta inte kommit in förrän på slutet.

– Rossijanka kommer att vilja vinna, det har inte de båda andra lagen gjort. Det betyder att det blir mer ytor och det passar oss, sade Jeglertz.

Thomas Eriksson/TT