Sveriges lösning – sluta jaga mål så förbannat

FOTBOLL

Bank: Strunta i att göra mål

GÖTEBORG. Dagens uppgift?

Att få Johan Elmander och Zlatan Ibrahimovic att trivas ihop, att bli ­tryggare defensivt, att få ett vassare anfallsspel.

Lösningen?

Att strunta i att göra mål.

Det finns dagar när Göteborg är en smekning, när man kan sitta på en läktare med solen i ansiktet och se Kim Källström slå exakta crossbollar från ett postnummerområde till ett annat.

Det finns också dagar när jag förstår varför Zlatan inte är så intresserad av att prata med svenska journalister.

Ingen verkar ju vilja prata med honom.

Han ger nästan aldrig intervjuer i svenska medier, så när han väl sitter framför 40-50 journalister i Göteborg för att svara så kan man tycka att det borde finnas hundra intressanta frågor att ställa.

De bästa som kom var:

– Vad tror du om säsongen?

– Vad tror du om Champions League?

– Vad tror du om EM-kvalet?

– Hur känns kroppen?

– Vad vill du förbättra?

Dagens tipspromenad, fråga ett: Om man ställer trötta frågor till en trött ­stjärna, vad får man då?

1. Intressanta svar, X. Tankeväckande svar, 2. Trötta svar.

Elmander – blivande världsstjärna

Zlatan får prata på planen i stället, som vanligt. Det är inte helt okomplicerat det heller. Den blivande världsstjärnan Johan Elmander skrämde slag på danskarna i Parken, och den färdige världsstjärnan Zlatan kan göra samma sak på Råsunda.

Problemet, nu som förr, är att de där två inte är några tvillingsjälar.

Lösningen på det problemet är släkt med lösningen på hur försvarsproblemen och på hur Zlatan Ibrahimovic ska kunna hitta in i landslaget igen, med briljanta fötter och allt.

Sverige måste sluta jaga mål så förbannat.

I tio år och mer har landslagets främsta anfallsvapen varit att straffa misstag och kontra snabbt. Det är fortfarande så. Men under två matcher i våras pressades Sverige sönder och rasade ihop i en liten, blågul hög; först under Nordirland, sedan under Danmark.

Det stora problemet i båda matcherna var att bollen kom tillbaka ­direkt varje gång Sverige vunnit den. Det fanns bra lägen, spelarna ville anfalla snabbt och göra mål – men när det inte gick fick försvaret jobba alldeles för mycket.

I kväll borde Sverige välja när de ska gå på mål. Visa omdöme, kontrollera farten i matchen. Sådana saker.

Kontringsspelet finns där ändå, nu vill jag se dem variera det. Hålla i bollen ibland, bygga anfall långsamt ibland, spela­ genom USA:s tuffa förstapress och flytta upp metodiskt. Allt det som misslyckades mot Nordirland och Danmark.

Går det vägen avlastas backarna, samtidigt som Zlatan Ibrahimovic kommer att hamna i ett spel han är mer van vid från Inter. Med fler alternativ, mer vårdat spel mot fötterna.

Fansen jublade åt Zlatan

Får han chansen kommer det att hända saker. Jag såg Zlatan spela 90 minuter mot Roma, det var honom Curva Nord jublade högst åt, men Inters mittfält hackade och han fick inte så mycket gjort.

Kan Sverige få fart på honom? Kan mittfältet ge understöd, och kan Johan Elmander lära sig läsa honom?

– Han har ett högre tänkande, sa Elmander i tisdags.

Zlatan sa inget av värde om det i går. Men han gjorde det för sju år sedan, i en av de mest poetiska skildringar som ett idrottsgeni någonsin gjort av sitt eget idrottande.

Han sa så här:

– Ibland händer det på planen att jag gör något som jag inte tänkt själv. Plötsligt gör jag bort två gubbar utan att det var ­meningen. Om jag sitter och funderar – hur gör jag? – så kan jag inte förklara. Det bara kommer på matchen. Jag får bilder i huvudet. Det är sådana stillbilder, allting står stilla, och där hittar jag lösningar. Typ mina dribblingar och det. När allting går så snabbt. Och så bara ibland – stannar det till. Så hittar jag luckorna. Varför kan jag inte förklara.

Ibra – bäst på tv-spel

När Valerij Lobanovskij, Dynamo Kievs legendariska demontränare, skulle testa spelares perception gjorde han det med ett slags tv-spel. I Sveriges landslag finns ingen som spelar tv-spel bättre än Zlatan Ibrahimovic. Hans intuition gör att han ser lösningar ingen annan ser, hans fysik gör att han kan utföra dem.

Om det klickar mellan honom och ­Elmander, som är en av Europas bästa löpanfallare, blir det åka av för Danmark om två veckor.  

? ? ?

USA?

De har ett snabbt lag, med nästan enbart Europa-baserade spelare. Landon Donovan och Brian Ching är smarta längst fram, DaMarcus Beasley och Clint Dempsey ­jagar tills de dör, och coach Bradley har inlett en generationsväxling som kan ta USA till ett VM till.

Men de får det jobbigt i kväll. Det finns för många svenskar som vet hur man jagar mål.

Nu hoppas jag bara att de vet när de ska låta bli också.

ARTIKELN HANDLAR OM