Soliga Svennis och Sur Alex

FOTBOLL

MANCHESTER

Man undrar ju lite smått hur irriterad Sir Alex Ferguson känner sig innerst inne efter den tunga Premier League-starten.

Han har Wayne Rooney skadad, Cristiano Ronaldo avstängd och bara två poäng i tabellen.

Allt medan Sven-Göran Eriksson myser och har sex.

Poäng, alltså. Sex poäng.

Foto: Livet leker På söndag tar Sven-Göran Erikssons City emot Sir Alex och United i ett Manchesterderby som är glödhett mitt i regnet.

Man kan samtidigt undra hur Svennis känner sig där han sitter i sin svit på femstjärniga Lowry Hotel och spelar Trivial Pursuit med Hasse Backe och Tord Grip.

Fotbollslivet leker naturligtvis efter de två inledande segermatcherna, men om han tittar ut genom fönstret?

Ett deprimerande regnväder

Det regnar ständigt, det har varit nåt slags självmordsväder i Manchester hela sommaren och vem jag än pratar med, journalistkolleger som taxichaufförer, säger att det börjat gå folk på nerverna, att många blivit deprimerade.

Svennis kan ju sitt England och vet vad som gäller. Det är naturligtvis bättre att ha ett eget hus i London än att bo på hotell i Manchester, oavsett väderlek.

Det är inte Las Vegas, det här. Han och Tord Grip har setts på restaurang (med var sin dam under armen) och det är väl trevligt. Om än med lägre glamourfaktor än tidigare. Och det är heller inte FA-högkvarteret i Soho och en gräddfil med privatchaufför till valfri match, valfri dag.

Uppe i nordväst ska han varje morgon ta sig den bökiga vägen ut till Carrington (alla vägarbetens moder bor där), han ska sitta i oändliga bilköer och leda den dagliga träningen i detta eviga, förbannade spöregn. Vare sig han kör själv eller samåker.

Det är kul nu i början. Alla klappar honom i ryggen. Frank Sinatra, som den thailändske ägaren kallas här, skrattar och vinkar. City har börjat bra. Pressen skriver om Den Nye Svens geniala taktik (vilket är bullshit). Så vem bryr sig om vädret?

Hoppas Svennis mår lika bra en kall, mörk novemberkväll när ett lag typ Middlesbrough står på menyn och när verkligheten (och Manchester United) hunnit i kapp.

Han säger att han saknat det här, ett klubblag, den dagliga kontakten med spelarna och chansen att kunna påverka träningsupplägg och taktiskt medvetande.

Det tror jag säkert. Men helst hade han nog velat att det klubblaget legat i Italien eller Spanien.

Kommer bli hånad

Så länge det går bra för Manchester City och lagets luttrade fans (jag har sett fler ljusblå tröjor på stan än vanligt) är nöjda kommer Svennis att sitta på Blue Moon Bar och må gott.

Men när den dagen kommer, för det gör den, då City börjar få motvind blir det inte lika charmigt. Fansen kommer att ha tålamod, de fattar att detta är ett långtidsprojekt. Men hans förföljare i media kommer att börja håna honom i vanlig stil.

Hur den åtalade ex-ministern som hostat upp pengarna och vill se snabba resultat resonerar då, det vet jag inte. Det finns dock rätt många andra i det här landet som gärna ser att Sven-Göran Eriksson misslyckas.

Jag nämner inte FA-chefen Brian Barwick i det sammanhanget. Jag säger bara att det finns folk, inte minst bland ligans managers, som dömt ut Svennis efter tiden som förbundskapten och som inte vill stå med brallorna nere om han gör succé med City.

Mitt i detta ska Mr Eriksson vandra i ett regnigt Manchester. Jag tror att det är bra att han har Backe och Grip med sig. Han skulle nog bli väldigt ensam annars.

Svensken är mycket respekterad bland många kollegor, jag noterade i ögonvrån hur Derbys Billy Davies bugade och svassade för Svennis som om han vore Gud Fader i onsdags.

Inga ”välkommen”-sms

Men Svennis är också lite isolerad, en man som än så länge går omkring för sig själv i Premier League. Han har inte ens fått ett enda ”välkommen”-sms från någon kollega. Om de ens har hans nummer.

Sir Alex har sin ”herrklubb”. Där hittar vi framför allt Sam Allardyce, Harry Redknapp, Walter Smith, Alan Curbishley och Steve McClaren. Gamla polare över fin maltwhisky. I utkanten av den klanen finns gamla United-stjärnor som blivit managers: Steve Bruce, Steve Coppell, Mark Hughes, Bryan Robson och Roy Keane.

Sådana som Svennis, Arsene Wenger, Jose Mourinho, Rafael Benitez och Martin Jol hittar inte in i den gemenskapen. Men medan de andra ”utlänningarna” åtminstone bråkar rätt friskt inbördes står Svennis liksom lite vid sidan om och tittar på.

Hettar redan till

City möter United på söndag, samma dag som Liverpool tar emot Chelsea, och det är redan i tredje omgången ett intressant läge i Premier League.

Svennis ställde in sitt planerade pressnack i går för att i stället låta sig fotograferas med tre thailändska provspelare (Suree Sukha, Kiatprawut Saiwieo och Teerasil Dangda). Ägaren Thaksin Shinawatra var också på plats och vill nu hemskt gärna se en landsman spela i Citys A-lag. Hm?...?jag anar oråd.

Samtidigt meddelade Sir Alex att han tidigarelagt dagens pressmöte till en okristlig tid i gryningen. Som för att retas. Mina engelska kollegor säger att han verkar surare än nånsin.

Kan det vara vädret som gått honom på nerverna?

ARTIKELN HANDLAR OM