”Nya City – ett mirakel”

FOTBOLL

Fotbollskrönikören Mike Whalley: Fansen gnuggar sig i ögonen

Foto: Geovanni firar tillsammans med fansen efter sitt avgörande 1–0-mål mot Manchester United.

MANCHESTER. Sven-Göran Eriksson har bara varit Manchester Citys manager i 45 dagar, men han har redan åstadkommit ett mirakel.

Förvandlingen har inte varit tydligare än på City of Manchester Stadium i går, när laget besegrade grannen och Rivalen United med 1-0.

Segern visade allt du behöver veta om hur Sven har ändrat humöret hos City under hans korta tid som ansvarig.

Vilken dag det var. The City of Manchester Stadium har inte samma atmosfär som den förra hemmaarenan, Maine Road som laget lämnade 2003. Åtminstone var så inte fallet till i går. Ljudet vid avspark var otroligt, det var omöjligt att höra sig själv tänka.

I dag leder Manchester City Premier League. Många tippade att ett Manchesterlag skulle göra det, men alla trodde att det skulle vara United.

Inte så dåligt facit som förbundskapten

Sakta har engelsk media börjat att inse att Svennis facit som förbundskapten i England kanske inte var så dåligt trots allt. Hans efterträdare Steve McClaren kämpar för att ta England till EM medan Eriksson aldrig hade några problem i kvalen.

För Eriksson är landslaget ett avslutat kapitel. Hans jobb är nu att fortsätta det jobb som börjat så bra. Det kommer inte att bli lätt – nästa matchen är mot Arsenal på Emirates Stadium. Att vinna där kommer kanske att vara ännu svårare än att besegra United, men Eriksson säger att han gillar pressen och förväntningarna som kommer och att pressen bara kommer att öka.

Här kommer varningen. I augusti 1982 ledde Manchester City efter tre matcher, precis som nu. I slutet av säsongen blev klubben nedflyttad. Ingenting är avgjort än.

Eriksson kommer att behöva handskas med skadade spelare någon gång och precis som alla andra managers kommer han till slut att få formsvackor. Men ingen manager är bättre utrustad för att ta sig an svårigheterna och fallgroparna i Premier League än Eriksson. Han må vara ny för ligan, men han är inte ny för England. Han har visat att han kan lyckas i världens tuffaste ligor genom att vinna Scudetton med Lazio 2000.

Tre segrar och attraktiv fotboll

Hittills har det fungerat bra. Tre matcher, tre segrar, fyra gjorda­ mål, inget insläppt. Det är ett perfekt facit och

Manchester City har dessutom spelat attraktiv fotboll.

Det är fel att bli för upphetsad, men vem som helst som känner Eriksson skulle säga att han är den siste att blir för uppspelt. Mannen som led av konstant kritik under sina fem och ett halvt år som engelsk förbundskapten vinner nya fans i det här landet.

Och han visar Ferguson och United att det finns fler lag i Manchester. Citys fans kommer att vakna upp i dag och gnugga sina ögon och undra om allt är en dröm.

Det är ingen dröm.

Det är ett mirakel.

Mike Whalley , fotbollskrönikör på Manchester Evening News

ARTIKELN HANDLAR OM