Ekblom Bak hoppas på guld i fjärde 08-klubben

”Jag har en jädrans massa silver och brons”

Elin Ekblom Bak har spelat allsvensk fotboll i alla fyra Stockholmsklubbar – men har inget guld.

Det kan hon ta med Tyresö i år.

– Jag har en jädrans massa silver och brons. Så det vore trevligt med ett guld, säger hon.

Elin Ekblom Bak

Med Djurgården tog hon två stora och ett litet silver, med Hammarby och AIK tog hon brons – och med Tyresö i fjol blev det brons.

Nu kan 30-åringen få sitt efterlängtade guld.

Men det blir en dramatisk avslutning av damallsvenskan. Med två omgångar kvar toppar Tyresö tabellen på samma poäng som Malmö och med Göteborg en poäng efter.

– Vi försöker att fokusera på nuet och är nöjda med situationen. Vi njuter, har ett skönt go i laget och vet vad vi kan. Liksom i fjol har vi haft en jättefin höst och när vi kommit in i flowet tänker vi inte utan känner bara att det ska bli kul att spela i 95 minuter, säger Ekblom Bak.

– Vi har många rutinerade rävar som varit med om det här tidigare och det är ingen som darrar.

Minst press på Tyresö

Hon tror att Tyresö har en fördel i guldracet.

– Vi har nog minst press på oss. Malmö, som är regerande mästare, har tappat poäng på senare tid. Göteborg vill inte bli tvåa för tredje året i följd. Och Umeå har varit i ledningen och tappat den. Vi känner bara att allt som är bättre än i fjol är en bonus.

Tyresö gick upp i allsvenskan i fjol med en tydlig och hög målsättning – allsvenskt guld 2012. Redan första året blev Tyresö fyra och tog brons och i år är man med och slåss om guldet.

– Vi har en blandning av olika kvalitéer i laget som kompletterar varandra. Alla är professionella på träningen och ingen är nöjd med en 2–0-ledning. Vi kör enligt principen "anfall är bästa försvar" och har ett solitt försvar och varierat anfallsspel, anser Ekblom Bak är förklaringen till framgångarna.

– Vi har så många bra spelare – både en bra spets och bra grundmaterial.

Kan bli bättre

Hon tycker att laget har gjort en fantastisk prestation både i fjol och i år, med tanke på att hälften av truppen byttes ut till förra året, och att laget bytte tränare till i år samt ett antal spelare.

– Om vi får kontinuitet, bara byter ett par spelare och tränarna är kvar, kan vi bli ännu bättre nästa år.

Hon säger att av de lag hon spelat i är Tyresö det mest kompletta laget och lite likt Djurgården, med en stark organisation kring laget. Det som däremot skiljer är den kraftiga förankring som laget har på orten, ett par mil från Stockholms innerstad, där kommunen och det lokala näringslivet samverkar för att stödja sitt allsvenska lag.

Ser en månad framåt

Det är även en stor organisation kring Elin Ekblom Bak, som efter barnafödande för två år sedan tog upp spelarkarriären igen – samtidigt som hon doktorerar på GIH.

– Jag vet inte om jag får det att fungera, det får utvärderas efteråt. Just nu tänker jag bara en månad framåt, sen får jag ta mig en funderare på om det ska bli en fortsättning.

Skälen till att hon i alla fall lyckats spela snart två allsvenska säsonger med småbarn hemma och en civil karriär är dels att det bara är fem minuter med bil mellan hemmet i Älta och Bollmoravallen i Tyresö, dels att hennes man (som också är lagets kiropraktor) tar stort ansvar för familjen och att föräldrarna ställer upp mycket.

Ingela Ahlberg/TT