Allsvenskan i fotboll

Fotbollen tappar allt mer åskådare

FOTBOLL

Snittet sjönk med 1 453 åskådare i fjol

Svenska fans på läktarplats.
Svenska fans på läktarplats.

Om knappt två veckor startar fotbollsallsvenskan. Men räknar inte med någon publiksuccé.

Publiken sviker svensk idrott. De fem största publiksporterna i Sverige har tappat åskådare det senaste året.

– Folk konsumerar sport på ett annat sätt än tidigare. Förut var man på plats, nu får man bra upplevelser framför plasmaskärmen eller genom mobilen, säger idrottskonsulten Magnus Roos till TT.

Fotboll, ishockey, speedway, handboll, bandy och basket. Alla har de tappat åskådare under den senaste säsongen jämfört med året innan. Det är bara innebandyn som byter trenden. Det visar en granskning som SVT Sport har gjort.

Idrottskonsulten Magnus Roos, vd för Sport Business Nordic, har jobbat med frågor kring sportens utveckling i 22 år. Han ser flera förklaringar till publiktappet.

– Förut fanns det den allmänna sportidioten som skulle följa fler lag och sporter. Men utbudet av sport är så stort i dag att man inte hinner med och måste välja färre sporter. Det är ett slags paradigmskifte som återspeglas i nedgången av besökssiffror, säger Magnus Roos till TT.

Fotbollen tappade mest

Fotbollsallsvenskan är fortfarande största publiksporten, men snittet under 2010 sjönk med 1 453 åskådare till 6 518. Ishockeyns elitserie, som bara hade en marginell publikminskning, minskar glappet till fotbollen med ett snitt på 6 160.

För att fotbollen ska behålla sin ledande ställning måste nu klubbarna arbeta för att ge publiken på plats ett mervärde.

Spelarna sjunger

Magnus Roos tycker att arbetet med att skaffa nya arenor är positivt, men anser att klubbarna även bör öka interaktiviteten med publiken och jämför med tyska Hamburg där spelarna efter matchen sjunger tillsammans med ett rockband som får hela arenan att dansa.

Men viktigaste faktorn för att öka det allsvenska publiksnittet i år är enligt Roos att det svenska landslaget gör bra ifrån sig i EM-kvalet.

– Folk gillar att förknippas med vinnande lag. Om Sverige tar sig till EM börjar folk hänga på fotbollen igen, annars tror jag vi får se en nedgång, säger Roos enligt TT.

Sportbladet/TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll