Fotboll

Guillou: Klart tjejer är sämre i fotboll än killar

Av: 

Daniel Grefve

FOTBOLL

Så vill han ändra reglerna: ”Mindre plan och mål”

Mindre plan.

Och mindre mål.

Det är Jan Guillous förslag för att göra damfotbollen mer attraktiv.

Ger sig in i debatten Jan Guillou ger Arne Hegerfors rätt – till hälften. ”Kvinnor är sämre fotbollsspelare”, skriver han och presenterar sin lösning på problemet.
Ger sig in i debatten Jan Guillou ger Arne Hegerfors rätt – till hälften. ”Kvinnor är sämre fotbollsspelare”, skriver han och presenterar sin lösning på problemet.

Jan Guillou hörs ofta i diverse samhällsdebatter.

När det gäller sport läser man desto färre åsikter från honom.

Men i gårdagens Aftonbladet gav han sig in i damfotbollsdebatten. Han gav där Arne Hegerfors delvis rätt i den debatt som nyligen blev så het, då Hegerfors sa att kvinnor uppskattar ishockey mer än fotboll.

”Arne Hegerfors hade till hälften rätt. Kvinnor är sämre fotbollsspelare än män. Men damfotbollen skulle bli bättre och roligare med mindre spelplan och mindre målburar: färre usla långbollar, färre målvaktstavlor och snyggare mål.” skrev Guillou.

”För långt och tungt”

För Sportbladet utvecklar han sitt resonemang.

– Det är klart att tjejer är sämre i fotboll än killar. På alla nivåer. Det är som med längdhopp eller något annat. Men jag tycker att man gör damfotbollen en otjänst genom att spela på samma plan som männen, säger han.

På vilket sätt då?

– Därför att det blir för långt och för tungt att springa. Och alla långskott går in om de är något så när tursamt slagna för att målet är för stort för en tjej i förhållande till en manlig målvakt. Så om man minskar planen och minskar målen så blir det mera fart.

Gulliou berättar att det är den norska författarinnan Anne Holt som ligger bakom hans förslag.

– Hon har introducerat denna idé för mig.

”Upp till honom”

Tyresös stjärna, före detta landslagsspelaren, Elin Ekblom Bak, ger inte mycket för Guillous idéer.

– Det är ju upp till honom om han tycker det. Men vi som spelare vill inte ha det, det är inte vår sport om man ändrar på det, säger hon.

– Det är ju som att säga att Emma Green skulle hoppa på en trampolin för att nå 2,40, eller om Therese Alshammar skulle simma med simfötter för att bli lika snabb som männen.

Guillou är medveten om att alla damspelare kanske inte uppskattar hans förslag.

– Det är möjligt att de ser det som en förolämpning. Men det är trots allt en ganska god möjlighet att det skulle bli bättre spel: Inte så mycket hopplösa långbollar, passningsspelet skulle kunna bli snabbare och fungera bättre och målvakterna skulle ha mera chans så att det skulle ställas högre krav på de som ska göra mål, säger han.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!