Domen mot Kingsley Sarfo

Malmö FF sparkar Kingsley Sarfo

Av: 

Martin Tolén

Erik Karlsson

Stefan Alfelt

FOTBOLL

Kingsley Sarfo dömdes till fängelse för våldtäkt mot barn.

Nu får spelaren sparken från Malmö FF – samtidigt som klubben kommer att agera mot Sirius.

”Malmö FF kommer att agera mot både spelaren och hans tidigare klubb för att ta tillvara föreningens ekonomiska intressen”, skriver MFF på sin hemsida.

– Det känns förvånande, säger Sirius ordförande Ove Sjöblom.

I fredags dömdes Malmö FF-spelaren Kingsley Sarfo, 23, till två år och åtta månaders fängelse för två fall av våldtäkt mot barn.

Sarfo ska även utvisas efter avtjänat straff samt betala ett skadestånd på 150 000 kronor.

– Tingsrätten har ju skrivit att mycket talar för att han blir av med sin anställning som fotbollsspelare. Då är det sådana billighetsskäl som man kan ta hänsyn till och sätta ner straffvärdet något. Jag tog ju själv upp det, att det föreligger vissa billighetsskäl här, sa kammaråklagare Rikard Darell då.

Beskedet: Sparkar Sarfo

Och nu meddelar Malmö FF att Sarfo får sparken från klubben med omedelbar verkan.

”I fredags dömdes Kingsley Sarfo till ett långvarigt fängelsestraff för mycket allvarliga brott. Kingsley Sarfo avskedas därför med omedelbar verkan. Handlingarna är oförenliga med MFF:s värdegrund och de uppförandekrav som ställs på föreningens representanter”, skriver MFF på sin hemsida.

Malmö tänker även agera mot Sarfos tidigare klubb Sirius.

I domen framkommer det att Uppsala-klubben kände till en incident där Sarfo ska ha etablerat en kontakt med en minderårig flicka.

”Malmö FF kommer att agera mot både spelaren och hans tidigare klubb för att ta tillvara föreningens ekonomiska intressen”, skriver MFF på hemsidan.

– Vi vill ha tillbaka den sign on-bonus vi betalat honom, utvecklar MFF:s vd Niclas Carlnén för Kvällsposten.

”Väldigt märkligt”

Sirius-ordföranden Ove Sjöblom säger sig vara överraskad över kravet från MFF:

– Det känns förvånande. För att agera krävs att man har en juridiskt hållbar grund och det har jag svårt att se vad det skulle vara, säger han och fortsätter:

– Jag har ögnat igenom domen mot Sarfo och i den nämns några kontakter mellan vår klubbchef och en mamma till en flicka sommaren 2016. Det följdes upp med ett samtal mellan tränarna och Kingsley Sarfo där tränarna förklarade att det inte kan fortgå. Efter det samtalet har vi inte kännedom om någonting mer och det här var inte en fråga över huvud taget när affären genomfördes. Sommaren 2017 var allt sådant utagerat och klart från vår sida.

När Sportbladet senare når Niclas Carlnén säger han att det inte är aktuellt att ta Sirius till domstol i nuläget, men att en dialog inletts.

– Vi har en dialog med Sirius som vi formellt har påbörjat i dag. Sen kommer jag inte att kommentera mer om det i media. Det sköter vi mellan klubbarna.
Är ert krav en återbetalning av övergångssumman som Sirius fick?
– Jag kommer inte att kommentera hur vi går fram mot Sirius. Det tar vi med dom.

Sportbladet har sökt Niclas Carlnén (vd, Malmö FF) för ytterligare kommentarer.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Domen mot Kingsley Sarfo

LÄS VIDARE

Det ska Malmö FF göra för pengarna – vd:n svarar: ”Stor prio”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Domen mot Kingsley Sarfo

Kingsley Sarfo

Malmö FF

Allsvenskan i fotboll

IK Sirius FK