Kiese Thelin VM-laddar med Gud i ryggen

avSimon Bank

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Isaac Kiese Thelin har stöd från sin förbundskapten, sina supportrar och sin familj.
Och sin gud.
– Jag är troende kristen, och att ha andra troende från kyrkan bakom sig ger en otrolig energi, säger anfallaren till Sportbladet.

Alla svenska landslagsspelare får lyckönskningar och hälsningar hemifrån, nu när de är på väg till VM i Ryssland. Inför matchen mot Danmark i helgen var det dock en hälsning som stack ut.

Citykyrkan i Örebro lade ut en bild på sitt instagramkonto, från ett tillfälle då Isaac Kiese Thelin var på besök. På bilden står Kiese Thelin i bön, under kunde man läsa att församlingen samlats i förbön för honom.

”Bästa VM-uppladdningen, vi är så stolta över dig, inte bara för dina prestationer på planen, men framför allt för den du är! Ödmjukheten själv och en fantastisk representant för det du står för och den du tror på”  skrev ledaren Tomas Lindéh.

”Jag är troende kristen”

Isaac Kiese Thelin brukar besöka kyrkan när han är hemma på besök, och besvarade hälsningen.

– Det känns jättebra, jag är troende kristen och att ha andra troende från kyrkan bakom sig ger en otrolig energi, säger han.

Foto: Peter Wixtr�m / AFTONBLADET / 85326

Vad betyder kyrkan för dig?

– Jättemycket, så klart. Jag känner energi när jag går därifrån, och jag hoppas kunna vara en bra förebild för andra kristna.

Har du en församling du besöker även till vardags, i Belgien?

– Nej, men vi har lite bibelstudier med några andra spelare ute i Europa, via Skype. Vi fotbollsspelare är ofta i samma situation, många är troende även om det kanske är lite mer stängt i Sverige.

”Jag fick stort förtroende”

Med stödet i ryggen försöker Isaac Kiese Thelin förlänga sin lyckade klubbsäsong. Efter ett par tuffa år i Bordeaux och Anderlecht lossnade allt när han lånades ut till bottenlaget Waasland-Beveren. Nitton mål, höjd status och en plats i VM-truppen.

Vad hände egentligen när han flyttade från Anderlecht?

– Jag fick stort förtroende, fick spela varje match och gjorde ett par mål i början. Då höjdes självförtroendet och sedan rullade det på.

Drömmen: Stor fisk i stor damm

Isaac kommer att diskutera framtiden med Anderlecht efter VM, men han känner redan att han blivit bättre som spelare under utlåningen.

– Framför allt att ligga på rätt plats, att ligga på rätt plats i straffområdet för att kunna göra mål. Jag har fått lite mer erfarenhet, söker yta istället för att söka boll.

En krokig karriär är på väg åt rätt håll, och han tar med sig erfarenheter från flera olika situationer.

– Jag vet hur det känns på toppen, jag vet hur det känns längre ner. Man får lära sig att jobba mycket mentalt när det går tungt, det är bara att gå ner i källaren och jobba hårt, säger Isaac Kiese Thelin.

Vad är skillnaden på att vara en stor fisk i en liten damm och en liten fisk i en stor damm? Du har ju känt på båda.

– Det bästa är att vara en stor fisk i en stor damm, det är det jag jobbar för… 

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller