De har spenderat mest i januari

avFredrik Jönsson

Foto: TT

De europeiska storklubbarna har varit lugna under januarifönstret.

I Kina händer det däremot mycket.

Men den klubben som har handlat för mest pengar – enligt Transfermarkt – hittar vi i bottenskiktet av Premier League.

flera av storklubbarna – Bayern München, Real Madrid, Barcelona, Manchester City – har sovit under januarifönstret. Det har inte blivit några dyra värvningar.

Men de finns de klubbarna som har öppnat plånboken rejält.

Flera av de kinesiska klubbarna har värvat dyrt.

Jiangsu Suning plockade in Ramires från Chelsea för 25 miljoner pund (303 miljoner kronor) och Hebei Fortune fick betala 176 miljoner kronor till Roma för Gervinho.

346 miljoner kronor

Men den klubben som har lagt ut mest pengar finns i England och tillhör bottenskiktet i Premier League, uppger Evening Chronicle. Newcastle United har spenderat 28,5 miljoner pund, det vill säga 346 miljoner kronor.

”Magpies" har värvat Henri Saivet från franska Bordeaux, Andros Townsend från Tottenham och Jonjo Shelvey från Swansea.

Newcastle har värvat för mer pengar än alla klubbar i Ligue 1 och Bundesliga - tillsammans. Alla siffrorna är hämtade från tyska sajten Transfermarkt.

Det är ovanligt att Newcastle toppar listan över de klubbarna som har spenderat mest pengar under ett januarifönster. Men det är inte oväntat att det just är en Premier League-klubb som är nummer ett på listan.

Däremot är nummer två mer chockerande.

Värvat från Brasilien

Enligt Transfermarkt är nummer två på listan kinesiska klubben Tianjin Quanjian. I fjol slutade klubben på tionde plats i kinesiska andraligan (!). Klubben har pungat ut 28 miljoner pund (340 miljoner kronor) under transferfönstret.

Den kinesiska klubben har satsat pengarna på brasilianska fotbollsspelare. Klubben har värvat 23-åringen anfallaren Geuvanio från Santos, plus Jadson från Corinthians och veteranden Luis Fabiano från Sao Paulo.

Tianjin Quanjian har även hittat en rutinerad tränare. 63-årige Vanderlei Luxemburgo, med ett förflutet i bland annat Real Madrid och Brasiliens landslag, har hämtats in från Cruzeiro.