Superettan tappar 456 790 i publik

avEmelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN

Hammarby, Sundsvall och Öster drog tillsammans 409 882 personer på sina hemmaläktare förra säsongen.

Nykomlingstrion IK Frej, AFC United och Utsikten: 16 275.

– Visst finns där en frågeställning. Att inte prata om det blir ju som att ha en elefant i rummet, säger Gais tränare P-O Ljung.

Superettan går ett tungt publikår till mötes.

Lagen som lämnat serien uppåt och neråt i systemet (Hammarby, Sundsvall, Öster, Landskrona och Husqvarna) drar med sig totalt 456 790 hemmabesökande supportrar från förra säsongen.

De tre nykomlingarna som tillkommer nerifrån tar med sig 16 275.

Utöver det tillkommer också även BP (26 239) och Mjällby (58 171) med sina allsvenska siffror.

– Oavsett hur det smakar i munnen har alla förtjänat sin plats här. Men rätt mycket publik försvinner med Hammarby upp i allsvenskan och det kommer att synas, säger Gais tränare P-O Ljung på plats på Superettans upptaktsträff.

Hypen bygger på Bajen

Hans lag är nu plötsligt ett, kanske det allra, publikstarkaste laget i serien.

– Vi vill vara med och locka publik. Men det känns lite som att den här hypen kring Superettan har byggt på att Hammarby spelat några säsonger för länge i serien.

– TV4 skulle plötsligt börja sända Superettanmatcher, och nog fasen har den processen gått snabbare just för att Hammarby varit där med sin attraktionskraft några säsonger för länge. Men nu kanske är det dags att stå på egna ben, säger Ljung.

Frej hoppas på publik

Nykomlingen IK Frej hoppas på att fler kommer att hitta till deras arena, som tränaren Bartosz Grzelak än så länge väljer att kalla en idrottsplats.

– Jag undrar om det där verkligen var bra för Superettan att det var sånt otroligt fokus i massmedia på ett lag förra säsongen. När man slog upp tidningen en dag efter en Superettanomgång var det bara Hammarby.

– Ljungskile kom senare, Östersunds projekt skrevs det inte en rad om, menar han.

– Storklubbarna har lämnat den här serien, men den är jämnare än någonsin, kanske kan det bli mer om det. Du kanske inte hade stått här om Nanne (Bergstrand) stått bredvid.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Superettan