Kan flytta Champions League utanför Europa

FOTBOLL

Uefa öppnar för att flytta Champions League utanför Europa.

Presidenten Aleksander Ceferin kan tänka sig lägga matcher i New York.

– Jag tror att det kan vara något för framtiden. Men vi måste diskutera det, säger han till AP.

Champions League är Europas mest prestigefyllda – och penningstinna – klubblagsturnering. Finalerna brukar alltid spelas på europeiska arenor. Den här säsongen spelas finalen på Millenium i Cardiff, Wales.

Men det kan förändras i framtiden.

”Är nästan lika långt”

Uefas president Aleksander Ceferin öppnar för att flytta turneringen, i första hand finalen, utanför Europa.

– Jag tycker att det är en idé för framtiden. Det måste vi diskutera, säger Ceferin.

Han anser att en finalmatch i New York skulle vara spännande. Och inte alls omöjlig med tanke på att supportrar reser långt inom Europa för att se finalen.

– Att resa från Portugal till Azerbajdzjan är nästan lika långt som att du skulle resa till New York. För fansen skulle det inte vara några bekymmer. Men vi får se. Det är en europeisk turnering, så vi får se, säger Ceferin.

– Champions League är den bästa sportprodukten i världen.

”Inte idealiskt”

Presidenten kommer inte att ändra tiden för avspark för att anpassa sig till andra världsdelar. Majoriteten av matcherna kommer att starta 20.45 svensk tid.

– Ur ekonomisk synvinkel är det inte idealiskt. Vi behöver tänka på andra marknader också, men hur vi ska göra det vet jag inte för tillfället. Det är inte bara USA som är ekonomiskt intressant, utan även Kina är ekonomiskt intressant. Fotbollen växer där.

Kan flytta semifinaler till lördagar

Champions League-finalen spelas på lördagar. Det är aktuellt att flytta även semifinaler till lördagar. Men det kan störa de internationella ligorna.

– Människor i Kina sover inte då det är lördag, då kan de titta. Men det blir andra problem om vi skiftar i kalendern. Ligaspelet är för viktigt, säger Ceferin.