Superettan 2016

AFC klart för allsvenskan

Av: 

Fredrik Jönsson

FOTBOLL

I Stockholm har AFC United varit oönskat och utan supportrar.

Laget är allsvenskt efter 3-0 mot Åtvidaberg i sista matchen på Skytteholms IP.

Nu hoppas AFC United att man får ett riktigt hem i Eskilstuna.

– Nu är vi där och då ska man inte hata. Man ska älska och ta det till sig, säger tränaren Özcan Melkemichel.

Det blev aldrig några nerver för de 823 åskådarna på Skytteholms IP. AFC United vann komfortabel med 3-0 mot Åtvidaberg. Därmed är klubben, som tippades tillhöra den nedre delen av superettan, klart för allsvenskan 2017.

– Jag tycker att de har gjort en jävla bragd. Av alla lag som gått upp till allsvenskan är det här den största bedriften med tanke på förutsättningarna, säger tränaren Özcan Melkemichel.

Planen lades tidigt, på försäsongslägret i Turkiet. Då bestämde spelartruppen och ledarna att de skulle bli topp tre i superettan 2016.

– Jag tror att vi har byggt upp en vinnarkultur under de här tre åren. Det är en otrolig samling människor med olika karaktärer och olika bakgrunder. Det finns spelare här som blev ratade i division 1 och av superettan-klubbar. De är inga dåliga fotbollsspelare, men alla har kanske inte sett deras fulla potential, säger Melkemichel.

Skrevs om läggmatcher

Under fjolårssäongen var AFC United omskrivna i samband med läggmatcher. På senare tid har det mesta i media handlat om att de ska flytta till Eskilstuna. Däremellan har klubben kämpat rejält för att få träningstider och ha tillgång till omklädningsrum.

– Vi vet att det inte finns någon sanning i skriverierna med läggmatcher och svenska spel i gruppen, därför har vi inte ens brytt oss. När det gäller det andra grejerna…det har varit tufft att vara här i Solna. Det har inte funnits bra förutsättningar, om man säger så. Vi är en liten klubb utan supportrar, säger Melkemichel.

”Han är jättevälkommen”

48-åringen bryr sig inte om ifall folk tycker det är märkligt att flytta klubben till Eskilstuna. Nästa säsong heter man AFC Eskilstuna och spelar på Tunavallen.

– Man är rädd för det okända och då är det lätt att man har fördomar. Det är mycket fördomar. Men det är fritt att tycka. Jag tror att stora delar av Eskilstuna tycker att det är jävligt skönt och fantastiskt att de får ett allsvenskt lag. Jag tror inte Eskilstuna skulle få ett allsvenskt lag på 50 år.

Lagkaptenen Filip Rogic tycker om att få spela i Eskilstuna. Han är fostrad i staden.

– Om någon hade sagt det till mig för några år sedan hade jag sagt att det var omöjligt. Men nu är det klart - en underbar känsla. Det känns skönt att visa svenska folket vad vi går för. Det känns som att vi har motbevisat många att vi är tillräckligt bra, jag tror vi kan visa det i allsvenskan också.

Drömvärvningen för AFC Uniteds starke man Alex Ryssholm finns i Sunderland: Eskilstuna-sonen Sebastian Larsson.

– Självklart, självklart. Han är jättevälkommen till oss om han kommer att välja oss, säger Ryssholm.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Bolin: ”Kan bjuda på skräll – modell rejäl”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Superettan 2016

AFC United

Superettan