"Pekings" utmaning: Första på 19 år

avAndreas Lillhannus

FOTBOLL

Måsteläge för Norrköping: ”Tänker inte på det alls”

IFK Norrköping har inte vunnit borta mot Elfsborg på 19 år.

I kväll är tre poäng ett måste för att hålla guldstriden vid liv.

– Vi vill vinna alla matcher, det är den inställningen vi måste gå in med, säger Linus Wahlqvist.

Den 25 augusti 1997.

Då vann IFK Norrköping senast en allsvensk bortamatch mot Elfsborg.

I kväll möts de i en match där guldstriden kan avgöras.

– Elfsborg är ett väldigt bra lag, svårare än så behöver det inte vara att förklara det. Sedan kan det vara tillfälligheter att vi inte vunnit där på en lång tid. Men de har ett skickligt lag, med många bra spelare och de är dessutom erkänt bra på hemmaplan, säger Norrköpings Linus Wahlqvist, 19, till Sportbladet.

De regerande mästarna är, med tre omgångar kvar av allsvenskan, fyra poäng bakom Malmö FF. Vid Norrköpingsförlust och Malmövinst är serien avgjord.

– Vi tänker inte på det alls. Vi, som fotbollsspelare, vill vinna alla matcher. Det är den inställningen vi går in med, att göra en bra prestation och ta alla tre poäng, säger Wahlqvist.

Hoppas på Falkenberg

Malmö möter i sin tur Falkenberg, som Norrköping i förra omgången hade en del bekymmer med men till sist lyckades besegra med 2–1.

Falkenberg är redan klart för spel i superettan nästkommande säsong, men Wahlqvist hoppas att laget kan sätta käppar i hjulet på Malmö och hålla guldstriden spännande.

– Falkenberg har ju haft det tungt hela året men vill nog avsluta säsongen snyggt. De vill, precis som oss, vinna alla fotbollsmatcher som de spelar i.

Tillbaka till grunderna

Malmö har, utöver en skadad stjärntrio, en avstängd trio i Rasmus Bengtsson, Oscar Lewicki och Yoshimar Yotún.

I IFK Norrköping är läget annorlunda. Tränaren Jens Gustafsson har en identisk trupp mot Elfsborg som mot Falkenberg senast.

Nyckeln till att bryta den snart 20 år långa förlusttrenden mot Elfsborg är, enligt Linus Wahlqvist, att gå tillbaka till grundspelet.

– Vi har gått tillbaka till att vinna närkampsspelet, det kommer man långt på. Att ta fast bollen och börja spela. Att göra det vi är bra på, helt enkelt, säger han.