Ett ögonblick...

Foto: Erik Niva har skrivit boken "Känner ni vibbarna? - Fotbollen och det nya Sverige".
FOTBOLL

... Erik Niva, 37, Sportbladets fotbollsjournalist som ger ut boken "Känner ni vibbarna? - Fotbollen och det nya Sverige" och som nu finns att köpa.

Vad är det för bok?

– Det är en bok som kretsar kring hur oerhört viktig fotbollen är för Sverige just här och just nu. Landet befinner sig i en brytningstid, och det finns en högst konkret risk att vi fruktar förändringarna så mycket att vi sluter oss och blir en orolig, olycklig nation. Fotbollen är den tydligaste motkraften vi har. Den bejakar utveckling och mångfald, den får olikheter att fungera och den visar oss därigenom också en väg framåt.

Vilka vänder sig främst boken till?

– De som vill bli inspirerade, de som vill bli upplyfta, de som faktiskt vill tro på Sverige. Eller för den delen de som mest bara vill läsa om John Guidetti och Zlatan Ibrahimovic, om allsvenskan och superettan, om gräsrotsklubbarna från norr till söder och om alla de fantastiska berättelser som den svenska fotbollen fortsätter att ge oss.

Vad skulle du främst vilja lyfta fram ur boken?

– Egentligen har boken kommit till tack vare två katalysatorer. Dels har vi U21-sommaren i fjol, dess sätt att ge entusiasm och energi till en nation som var utsvulten på den sortens känslor. Och dels flyktingkrisen i höstas; fotbollens sätt att möta den, att organisera sig och att hjälpa till på ett både naturligt och strukturerat sätt.

Vilka böcker har du tidigare skrivit?

– Jag har publicerat tre böcker tidigare, men då har bollen jag skrivit mig runt varit lika stor som jordklotet. Det har varit den internationella fotbollen, de stora ligorna, de extremexponerade stjärnorna och hela den här processen runt sportens globalisering, kommersialisering och medialisering. Nu spelar jag på hemmaplan.

Måste man läst dina tidigare böcker för att ha behållning av den här?

– Nej, det tror jag inte. Men det är klart, tillhör man de som tycker att fotboll bara är en idrott där 22 filurer jagar en boll och allt sedan tar slut vid sidlinjen – då har man ett helt annat synsätt på vad som är intressant med fotboll än det jag har och skriver utifrån.

Vad intresserar dig mest när det gäller den stundande svenska fotbollssäsongen?

– Vilka som vinner? Äh, bara delvis, det är egentligen en bisak. Det som jag verkligen hoppas på är att den fantastiska svenska läktarkulturen fortsätter att mogna och utvecklas, att den på ett ännu tydligare sätt fortsätter vara den positiva samhällskraft den verkligen är.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Well, Tottenham Hotspur har inte vunnit ligan sedan 1961. Nu är det sju omgångar kvar och vi ligger tvåa i tabellen. Gissningen är fri.

ARTIKELN HANDLAR OM