Efter flytten – drömmer om landslaget

FOTBOLL

Antonsson om flytten till England

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN

Han har lämnat allsvenskan för spel i England.

Nu hoppas Marcus Antonsson på en chans i landslaget.

– Fortsätter jag leverera på samma sätt i England så tycker jag att jag förtjänar en chans att få visa upp mig i landslaget, säger Antonsson till FotbollDirekt.se.

Efter 22 allsvenska mål på en och en halv säsong i Kalmar FF blev det i veckan klart att Marcus Antonsson, 25, lämnar klubben. Den allsvenske skytteligaledaren kritade på ett kontrakt med det engelska andradivisionslaget Leeds United.

I en lång intervju med FotbollDirekt.se talar Antonsson ut om flytten. Drömmen om den engelska fotbollen och Leeds långvariga intresse kom att bli avgörande för anfallaren.

– De förklarade tidigt hur de såg på mig, och hur de ville använda mig. Att de såg mig som en skicklig anfallare i djupled och att jag kan riva sönder försvar med mina löpningar. Sedan var det tidigt i transferfönstret, det var EM samtidigt och tempot på intresset hade kanske inte kommit i gång riktigt. Det är möjligt att det hade kommit in flera klubbar i bilden om man väntat längre. Men det kändes rätt med Leeds direkt, inte minst för att de så tydligt visade vad de ville. Jag kände att det inte var så mycket att fundera på.

Kan göra något liknande – som Vibe

Den svenske anfallaren kommer nu till en klassisk klubb, som bland annat vunnit den engelska högstaligan tre gånger men som inte spelat i Premier League sedan 2003/2004.

– Det är en sovande jätte som hör hemma i Premier League. Det är hela känslan runt klubben, att man ska tillbaka dit. De gör en satsning för det, och jag vill vara med på den resan.

I och med flytten tar han inspiration från en före detta allsvensk skyttekung. Nämligen Lasse Vibe, som för ett år sedan lämnade IFK Göteborg för Brentford.

– Han har gjort det jättebra, och det är klart att man kan dra en parallell där; också en snabb anfallare, med skickligheten i djupled som en styrka. Jag tror att jag har goda chanser att kunna göra något liknande, jag vet att det blir många matcher och mina chanser kommer att komma. Det handlar om att ta vara på dem.

Flytten till Storbritannien och ett Sverige där Janne Andersson tar över som ny förbundskapten hoppas Antonsson ska öppna upp för en chans i landslagsdressen.

”Målskyttar är alltid en bristvara”

– Jag lämnade med flaggan i topp, blev utsedd till månadens spelare i allsvenskan och ledning i skytteligan. Nu kommer Janne in i höst och det är klart att han har haft koll på mig under de här senaste åren jag varit i allsvenskan. Fortsätter jag leverera på samma sätt i England så tycker jag att jag förtjänar en chans att få visa upp mig i landslaget. Målskyttar är alltid en bristvara och kan jag fortsätta så här så borde jag vara aktuell, förklarar Antonsson innan han fortsätter:

– För mig är det det allra största, att få representera sitt land. Jag skulle bli fantastiskt stolt om det blev så. Men för att det ska bli av så måste jag jobba hårt och fortsätta prestera.

I Kalmar FF hann Marcus Antonsson med totalt 41 allsvenska matcher och 22 mål, sedan flytten från Halmstads BK inför förra säsongen.