I Ungern – för en jippomatch

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Mötet med Sverige blir profilens sista

Foto: TT och AFP
Gábor Király gör sin sista landslagsmatch mot Sverige.

BUDAPEST. Sverige är i Ungern för en – jippomatch?

Matchen spelas två dagar efter Ungerns VM-kval mot Andorra och laget ställer upp med en försvagad elva och med syftet att ta farväl av en målvaktsprofil.

– Det är sista landskampen som Gábor Király spelar, hans avskedsföreställning, säger tv-reportern Bence Mohay från M4 Sport. 

Ungerns veteranmålvakt Gábor Király, 40 år och känd för sitt målvaktsspel och för att spela i sina grå träningsoverallsbyxor, blev i somras den äldste spelaren i ett EM-slutspel.

Efter mästerskapet har han inte spelat i landslaget, men enligt reportern Bence Mohay ska Gábor Király få dra på sig mjuksbyxorna en sista gång.

– Matchen spelas för att han, men även Roland Juhasz en back som spelat mycket mittfält senaste tiden, ska få ta farväl av hemmapubliken. De har inte varit med på samlingen utan anslutit nu och får väl en träning men de kommer inte att spela mer än kanske 30 minuter, säger Bence Mohay.

”Inte Ungerns starkaste lag”

Matchen ligger väldigt tätt inpå VM-kvalet, som spelas i går mot Andorra (4-0)?

– Hade det inte varit för att han (Király) skulle sluta hade man nog inte mött Sverige så tätt inpå en tävlingsmatch, säger tv-reportern Bence Mohay från M4 Sport.

Ungern har en stor trupp med sig till samlingen, 27 spelare, och precis som Sverige förväntas många nya unga spelare få chansen.

– Jag skulle inte kalla det ett B-lag, men det är inte Ungerns starkaste lag. Och vissa spelare kommer att vara trötta, säger tv-journalisten.

Mittbacken Andreas Granqvist hoppas ändå på en bra match.

– Jag kommer i håg målvakten och att han spelar i sina långbyxor. Jag hoppas att vi får en bra match, säger Andreas Granqvist.

”Många som är heta och hungriga”

Även Sverige kommer att ställa upp med en elva där många oprövade spelare får chansen. Totat är det åtta nya namn jämfört med startelvan i VM-kvalmötet med Frankrike på Stade de France.

Bland annat väljer landslagsledningen inkallade Kristoffer Nordfeldt i mål före AIK:s Patrik Carlgren med motiveringen att "Patrik har vi bra koll på".

– Det är ett fantastiskt tillfälle att få se de här spelarna i match, många av dem som är heta och hungriga, säger Janne Andersson.

Vilket värde har en sådan här match mot ett svagt motstånd?

– Det är ett jättestort värde i det, men oavsett vilket lag de har så är jag glad för att ha den här matchen. Oavsett vilket lag som de kommer med, säger förbundskaptenen.

För landslagschefen Lars Richt är det förstås ingen överraskning att Sverige möter ett svagt motstånd.

– Vi visste att de skulle komma med ett sämre lag och att det är en tackmatch, men vi tyckte att det var värt det ändå. Vi tror att det blir en bra match ändå, säger Lars Richt.

Var det Ungern som kom med frågan om att spela?

– Ja, det var det. Vi ville ha en match och vi ville inte spela mot lag som Tyskland eller Spanien.

Matchen börjar klockan 19.45 på tisdagen och sänds i TV12

Publicerad: