”Zlatan har en röst – det har inte barnen”

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Friends reagerar efter Ibrahimovics utspel: Borde inte vara något snack

Friends Arena.
Foto: Bildbyrån
Friends Arena.

När Friends Arena kan byta namn 2023 vill Zlatan Ibrahimovic ha den döpt efter sig själv.

Ett uttalande som får antimobbningsorganisationen Friends att reagera.

– Vi känner att de 60 000 barn som utsätts för mobbning varje år behöver en röst mer än Zlatan behöver, säger Johan Rahm, kommunikationschef på Friends.

Foto: Andreas Bardell
Zlatan med statyn och sin elfte Guldbollen.

I samband med att Zlatan Ibrahimovic i måndags tilldelades sin elfte Guldboll blev de planer på en staty av 35-åringen utanför Friends Arena också offentliga. Men i en intervju med Sportbladet avslöjade Zlatan att han vill ha ännu mer.

– Den arenan borde de döpa om till mitt namn också. Med tanke på allt jag dragit in, med tanke på att det är tack vare mig den arenan lever så borde de ändra namnet till Zlatan. Och då skojar jag inte, jag menar allvar. Jag tror att jag leder skytteligan där (på Friends) trots de klubbar som spelar där. Jag har inte kollat upp det, men det skulle inte förvåna mig, sa Ibrahimovic.

”Zlatan har en röst ändå”

Uttalandet fick Friends att reagera. Organisationen som arbetar mot mobbning har fått namnrättigheten till arenan fram tills 2023 som en gåva från Swedbank och hör nu själva av sig till Sportbladet för att bemöta Zlatans utspel.

– Zlatan är gigantisk och förtjänar all uppmärksamhet han kan få men vi känner samtidigt att det här är en världsunik sak att en ideell organisation fått ge namn till en nationalarena för att uppmärksamma en samhällsfråga. Därför känner vi att de 60 000 barn som utsätts för mobbning varje år behöver en röst mer än Zlatan behöver. Han har en ändå. De här barnen har det inte, säger Johan Rahm, kommunikationschef på Friends.

”Sporras ännu hårdare”

Hur reagerade ni när ni läste Zlatans uttalande?

– Vi sporras ännu hårdare att ge de här barnen den rösten. Jag tycker inte att det borde vara något snack. Alla borde känna stolthet över att Swedbank fattat beslutet att arenan ska heta Friends Arena just för att uppmärksamma i ett stort samhällsproblem. De här 60 000 barnen förtjänar trygghet och på många sätt är det en fantastisk sak att näringslivet ställer upp och ger offentlighet till den här frågan. Både ur barnens perspektiv men också för att det visar alla internationella besökare som kommer till Sverige att vi tar barns rättigheter på yttersta allvar.

Johan Rahm säger att han räknar med att Friends svar till Zlatan även kan väcka en del irritation bland Sveriges fotbollsälskare.

– Men mitt enda svar är att jag inte tycker annorlunda än dem. Zlatan är en gudabenådad fotbollsspelare som förtjänar all uppmärksamhet men i det här fallet behöver de 60 000 barn som utsätts för mobbning varje år uppmärksamheten mer.

Publicerad:

LÄS VIDARE