”Vi kanske får fylla på med tidningspapper”

FOTBOLL

Spelarnas val – här är vårt nya affischnamn

Foto: Erkan Zengin pekade i veckan ut John Guidetti som landslagets nya affischnamn.

Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och Andreas Isaksson tackar för sig under EM.

Efter sig lämnar de gigantiska luckor både på och utanför planen.

Så vem blir landslagets nye fixstjärna?

Enligt Dagens Nyheter har Zlatan Ibrahimovic tagit beslutet att avsluta landslagskarriären efter EM. Samma besked har redan Andreas Isaksson lämnat och på lördagen så även Kim Källström.

”Skärper dig när han är nära”

Men vad väntar svensk fotboll efter den etablerade trions avsked?

– Det som försvinner är superstjärnan. Vi har aldrig haft en sådan i Sverige tidigare. Den som kan göra det lilla extra i matcher. Men det får man göra som ett lag och försöka axla den rollen. Men det är svårt. Vi kommer aldrig ha en sådan spelare i Sverige igen så det är klart att det blir ett tomrum, säger Isaac Kiese Thelin.

Det kommer krävas ett nytt affischnamn nu också. Vem axlar den manteln?

– Vi får se. Det är många är sugna.

Kiese Thelin tror också att Zlatan haft betydelse för hur dagens nya landslagsstjärnor uppträder. Inte minst vid sidan av planen.

– Jag tycker att det är annorlunda nu, vi yngre är annorlunda än för kanske tio år sedan. Man tar för sig och man ska vilja synas och vilja vinna. Det är viktigt. Jag vet inte om det är han men det är klart att han var ny i Sverige med att vara sådan. Så han har säkert haft påverkan på det.

Målvakten Johannes Hopf förklarar också Zlatans betydelse i gruppen.

– Du märker bara den auran han har runt sig. Du skärper dig när han är nära. Det gäller mig och det gäller alla. Den kravbilden han har på sig själv och alla andra på träningen är helt fantastisk. Då blir det inget ”blaj blaj” utan även på en vanlig avslutsövning så är det fullt fokus från skott ett till skott 300.

”Fylla med tidningspapper”

Finns det någon här som kan axla den manteln efter honom?

– Det är inte alltid solklart vem som kliver in när en ledare försvinner. Den dagen han väljer att kliva av kommer det stå ett par väldigt, väldigt stora skor kvar. Så får vi se vem som kan fylla dem. Det kanske är så att man får fylla i med lite tidningspapper i början innan man växer in i det. Det är inte alltid solklart vem som vågar och kan ta den rollen.

Vilka kandidater ser du?

– Vi har några U21-killar som är stora personligheter både på och utanför. Killar som Guidetti såklart som är en fantastisk människa som absolut kan kliva in där. Vi har killar som Hiljemark som också varit en stark bidragande orsak till att Palermo klarade sig kvar i Serie A och som är en väldigt social människa och verkligen ser till att alla trivs. De bitarna är väldigt viktiga också såklart.

Även Erkan Zengin pekade i veckan ut John Guidetti som landslagets nya affischnamn.

– Vi har Zlatan som alla pratar om. Ska de prata om mig? Eller Jimmy? Nej, de ska prata om Zlatan. Sen när han kanske slutar pratar de om John eller någon annan.

ARTIKELN HANDLAR OM