”Han hade allt en spelare behöver”

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Hyllas inför återföreningen – och förklarar själv vändpunkten

Foto: AP

Nicklas Bendtner är tillbaka i England för att ta revansch.

På kritikerna, på sig själv och på Arsenal.

Redan på tisdagen har han chans till allt det.

Det är ett bekant ansikte som förväntas ta plats på Nottingham Forests bänk vid tisdagskvällens möte i Ligacupen med giganten Arsenal. En 194 centimeter lång dansk som fransmannen i Arsenal-kostym bara några meter bort känner mer än väl.

– Det förvånade mig att Nicklas skrev på för Forest (i andradivisionen) men han måste återuppväcka sin karriär. Ibland behöver en spelare av hans kvalité bara en chans. Vi känner alla till vad han kan göra och att han är en toppspelare men han måste få spela, säger Arsenals tränare Arsene Wenger inför återseendet av Nicklas Bendtner.

Wenger: Han hade allt

2004 värvades dansken till Arsenal av just Wenger och när nästan alla andra nu förlorat hoppet om den en gång så lovande dansken håller Wenger fast vid att Nicklas Bendtner hade – och har – allt som krävs av en fotbollsspelare i världsklass.

– Han var väldigt ung när jag såg honom första gången, 16 eller 17 år, och jag tyckte direkt att han var väldigt intressant. Han hade bra teknik, bra fysik, bra snabbhet, bra luftspel och bra samspel. Han hade allt. Han har haft bra perioder i sin karriär men också perioder då det inte gått lika bra. Men det är bättre att han förklarar hur han ser på sin karriär. Han är en ärlig kille och kan göra det bättre.

Så, vad hände egentligen med Nicklas Bendtners karriär? Var det en övertro på sig själv som kostade honom dyrt? Den övertro som enligt Wengers egen idrottspyskolog i Arsenal gjorde att Bendtner fick en tia på en skala ett till nia i ett psykologiskt test för ”självupplevd kompetens”.

Eller var det skandalerna vid sidan av planen som till sist blev för kostsamma? Bilkraschen där han i september 2009 kvaddade sin Aston Martin värd 1,3 miljoner, anklagelserna om misshandel i november 2011, kontroversen med pizzanotan och vandaliseringen av bilar i december samma år, varumärkesskandalen när Bendtner visade kalsongerna under EM 2012, rattfyllan i mars 2013 eller utekvällen i Köpenhamn i mars 2014 när dansken knäppte upp byxorna och piskade en taxibil med sitt skärp?

– Det har hänt saker jag skulle vilja förändra både på och vid sidan av planen men det är alldeles för personligt för att gå in på nu, säger 29-åringen till Independent.

Karriären vände med bilolyckan

Samtidigt medger Bendtner att han själv tror att förklaringen till karriärens fall finns att hämta i just en av de nämnda skandalerna. Den då anfallaren körde av vägen i 160 km/h med sin Aston Martin i september 2009.

– Det var en kille som låg i mitten på en trefilig väg och glömde svänga av till vänster. Filerna finns där av en anledning och du ska inte svänga vänster där. Jag kom på insidan för att köra om honom men bilen hade för hög hastighet. Sedan svängde han plötsligt. Jag kommer ihåg allt. Hur krockkudden träffade mig, hur jag klev ur och hur jag började klä av mig kläderna...

Olyckan hamnade snabbt på förstasidorna i den brittiska pressen sedan Nicklas Bendtner gett de sensationslystna rubriksättarna ytterligare en present genom att klä av sig kläderna på olycksplatsen för att försöka undersöka sig själv efter skador. Men enligt 28-åringen var det inte rubrikerna som var problemet.

– Jag fick en enorm skada. I 1,5 år var jag konstant skadad. Jag kunde inte bli helt frisk.

Där och då tror Nicklas Bendtner själv att hans karriär vände. Nu är han tillbaka i England för att bryta den negativa kurvan som slog i botten när han i våras sparkades av tyska Wolfsburg efter att ha kommit för sent till en träning. Men räkna inte med någon överdrivet förändrad Bendtner i Championship den kommande säsongen.

– Jag vet inte om jag tror på det. Jag har sett folk som druckit och rökt och som ändå springer 15 kilometer varje dag. Jag har tränat med dem när de varit 35 eller 36 år gamla och de håller fortfarande. Sedan har jag sett andra leva på sallad och vatten och de tvingas sluta när de är 32. Jag tror allt handlar om hur du mår på insidan.

Publicerad: