Ullevi

Rogne: Jag vill betala tillbaka till Blåvitt med SM-guld

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Norrmannen mot comeback från start mot Djurgården

GÖTEBORG. Efter åtta månaders frånvaro är Thomas Rogne, 25, redo för comeback i IFK Göteborg.

Starkare än innan korsbandsskadan.

– Jag har inte suttit på röven och väntat på att knät ska bli bra, säger mittbacken.

30 augusti i fjol drog norrmannen sönder korsbanden i sitt vänstra knä och blev tillsammans med Lasse Vibes flytt skillnaden mellan en andraplats och SM-guld för IFK Göteborg.

Mot Djurgården på måndagskvällen är han redo comeback med spel från start i allsvenskan. Enligt vad Sportbladet erfar talar mycket för att Rogne tar plats i den blåvita startelvan på Gamla Ullevi mot Djurgården.

Är du redo för 90 minuter fysiskt och mentalt?

– Ja, absolut. Jag är sugen på att spela. Men vi har inte fått laget än, så jag vet inte hur det blir, säger Rogne när Sportbladet träffar honom i försommarvärmen på Kamratgården.

Var står du formmässigt efter två U21-matcher och sju minuters inhopp mot Gelfe?

– Det känns väldigt bra. I början när jag gick in i full träning tänkte jag att jag skulle ta det lite lugnt och försiktigt. Men efter två, tre träningar kände jag att det var fel sätt att tänka på. Jag var ju i fysisk toppform.

Tar vid från i somras

– När jag satsade för fullt i stället så kändes det mycket bättre. Jag behöver inte jaga ikapp någonting utan jag har tagit vid där jag var förra sommaren där jag försöker utveckla detaljer i mitt spel i stället.

Hur stor betydelse har det att du inte spelat något ihop med Hjörtur Hermannsson?

– Jobbet man gör som mittback är nästan detsamma oavsett vem man spelar med. Alla som är här är duktiga spelare och skickliga att kommunicera. Det är viktigt när man inte spelat så mycket ihop.

I samband med den norska idrottsgalan vid årsskiftet bekräftade Rogne och överlägsna franska skytteligaledaren, Lyonanfallaren Ada Hegerberg, att duon var ett par.

Vad betydde det att ha en flickvän som spelar fotboll på högsta nivå när du själv slitit med en jobbig rehab?

– Hon och jag pratar inte så mycket om fotboll faktiskt. Det har varit min rehab och hon bor i ett annat land, säger Rogne. Det är ingen hemlighet att vi är tillsammans, men i övrigt har vi sagt att vi inte pratar om vårt privatliv.

Hyllar IFK:s sjukgymnast

– Ska jag snacka om någon person som betytt mycket för att jag kommit tillbaka på planen så är det Fredrik Larsson, sjukgymnaten i IFK Göteborg. Han är väldigt kunnig och jobbar extremt hårt. Hårdast i hela IFK Göteborg tror jag.

– Han bryr sig om spelarna hela tiden. När det var semester ringde han mig varje dag.

Ringde han dig från sin semester?

– Allvarligt, jag tror inte han tar någon semester… Min rehab blev otroligt bra tack vare honom. Han var med och sprang med mig på varje löppass, han var med när jag tränade i gymmet. Det är otroligt motiverande att jobba med en sådan människa.

Även om det mesta varit positivt för den norske landslagsmannen under rehabtiden så har han även upplevt tråkigheter, från läktaren.

– Man har ju blivit lite van att höra såna bangers smälla, men man rycker ändå till och när man ser att det är en attack mot en Malmöspelare så blir man ju så besviken.

Bättre i Skottland

– Fansen är oerhört viktiga för oss, men det är några som missköter sig. Jag förstår inte det här med bengaler som bara skapar massa med rök och försenar matcherna. Det skadar bara och är tråkigt.

Hur var det i Skottland när du spelade med Celtic?

– Aldrig några bengaler, aldrig några bangers. För mig är det väldigt märkligt att 65 000 fulla skottar på läktarna klarar av att sköta sig men inte alla av 15 000 välutbildade svenskar. Det ska inte hända i Sverige.

– Det är jättetråkigt att vi ska behöva bli sportsligt drabbade av det.

Drömmer du om norska landslaget och en flytt till någon större liga igen?

– Mitt mål och dröm just nu är att vinna allsvenskan med IFK Göteborg. Jag har blivit så förtjust i den här föreningen att jag gärna vill vara med och ge något tillbaka till den här klubben.

– Om jag sedan levererar under en tid så vet jag att det kan dyka upp klubbar. Jag är inte 17 år längre. Jag får ta de chanser som dyker upp, om det är intressant för mig och IFK  Göteborg, men jag är inte ute efter att flytta till ett mittenlag i Holland, säger Rogne.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ullevi

Thomas Rogne

IFK Göteborg

Djurgårdens IF Fotboll

Allsvenskan i fotboll