Domaren: Alla bevis är emot Hammarby

avAndreas Lillhannus, Erik Karlsson, Per Bohman

En match i en ungdomsturnering i Stockholm slutade i tumult.

Efter att domaren och en tränare för Hammarbys ungdomslag hamnat i handgemäng blandade sig föräldrar i och det slutade med att en av dem bröt benet.

Hammarby säger att de ska polisanmäla domaren.

– Föräldern kom bakifrån och sparkade mig i ryggen. Det är karma när han kommer för att skada mig och skadar sig själv, säger domaren.

Foto: LÄSARBILD
Ambulanssjukvårdare tar om hand om en fotbollsförälder som skadat sig i tumultet.

Det var efter att ett av Hammarbys ungdomslag förlorat en match i en ungdomscup strax utanför Stockholm som våldsamheter utbröt.

Bakgrunden ska vara ett beslut att blåsa för frispark i stället för straff i en händelse på gränsen till straffområdet.

– Jag hörde hur deras tränare skrek att jag ”var dum i huvudet” men jag sa att vi tar det efter matchen. Jag bad honom att inte förstöra matchen, säger domaren.

Efter matchen har flera vittnen berättat hur Hammarbys ledare gått fram till domaren. Flera vittnesmål och domaren själv beskriver för Sportbladet att deras ordväxling slutade med att Hammarbytränaren skallade domaren.

”Skallar mig i ansiktet"

– Jag frågade varför han kallade mig dum i huvudet och då sa han "att det stämmer ju". Jag svarade att det är han som är det – och utan någon reaktion så skallar han mig i ansiktet, säger domaren.

Tumult uppstod och flera föräldrar ska enligt samstämmiga uppgifter ha blandat sig i bråket. Ett bråk som slutade med att en av föräldrarna bröt benet på två ställen och fick föras till sjukhus.

Hammarbys föreningschef Peter Klave förklarar det som att det är domaren som ska ha gått till attack mot både tränaren och föräldern.

– Ett av våra lag spelade och domaren ska då ha gått till fysiskt angrepp mot vår tränare, och en av våra föräldrar. Föräldern ligger nu på operationsbordet på akuten på Danderyds sjukhus. Det är jätteobehagligt, säger han till Sportbladet.

”Även jag har ett ansvar”

En bild som domaren inte delar alls.

– Jag träffar säkert med något slag mot tränaren, men det var i självförsvar och för att komma loss. Men då kommer det en förälder springande bakifrån och sparkar mig rakt i ryggen.

– Jag ramlade direkt till marken och tre, fyra andra hamnade över mig. Jag kunde inte andas och de slog flera slag mot mig innan de kunde få bort alla. Jag visste inte förrän ambulansen kom att han hade skadat sig allvarligt. Det är karma när han kommer för att skada mig och skadar sig själv, säger domaren.

När Sportbladet i ett tidigare skede var i kontakt med Hammarby-tränaren i fråga sa han följande:

– Vi pratar med barnen, så klart. Vi samlar spelarna och reder ut vad som har hänt. Även jag har ett ansvar, då jag hamnar i dispyt med domaren. Egentligen handlar det för spelarna att förstå att det bara är vuxna som har gjort fel.

Övriga frågor hänvisade han till föreningschefen Klave som berättar att de förbereder en polisanmälan.

– Den utsatta tränaren och ledaren kommer inom kort att göra en polisanmälan, säger han.

Lämnar in en rapport

Domaren menar att han bara kommer polisanmäla om han får en anmälan mot sig.

– Cuparrangören sa att det kommer att ringa och säga till Hammarby att inte göra en anmälan, alla bevis är ändå emot dem.

Däremot vill han träffa Hammarby för att reda ut saken:

– Jag vill ha ett möte med dem, se dem i ögonen och reda ut det här.

Inte heller cuparrangören har aviserat någon polisanmälan, däremot rapporteras händelsen till Svenska Fotbollförbundet.

– I morgon kommer vi träffas för att skriva en rapport. Det jag kan säga är att det är jäkligt beklagligt, det är bedrövligt som hänt, säger man.

”Tagit hårt på mig”

Domaren har dömt fotboll i åtta år och erkänner nu att han tvekar på en fortsättning.

– Vad är det här för respekt för domarna? Jag måste säga att jag är lite rädd nu, lite osäker. Det här har tagit hårt på mig.

– Jag förstår inte, det är inte värt att göra så. Det är inte Champions League, det är en knattematch. Det ska vara roligt, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM