Opererad i hemlighet – missar VM-kvalhösten

FOTBOLL

Sebastian Larsson har spelat med smärtor: ”Var ett nödvändigt ingrepp”

MANCHESTER. Här delvis förklaringen till Sebastian Larssons insats under EM.

Mittfältaren har tvingats operera ledbanden i höger knä och kan bli borta i ett halvår.

– Ska jag vara ärlig så har jag haft ont i 1,5 år, säger han till Sportbladet.

Sunderlandmittfältaren brottades med skadeproblem i vintras och var borta från fotbollen i tre månader, kom tillbaka, blev uttagen och spelade i EM för Sverige.

Men i början av veckan fick han beskedet efter besök hos en knäspecialist i England: knät måste opereras.

– Det är samma problem som jag hade i vintras och som jag haft under en längre tid, inre ledbandet i knät. Ska jag vara helt ärlig så är det 1,5 år sedan jag var helt smärtfri i högerknät.

– När vi drog igång försäsongen igen med Sunderland så kände jag att det hade gått åt fel håll. Vi kollade upp det igen. Det funkar inte att träna på 60 procent.

Ingen han ville höra

– Det var inte orden jag ville höra från läkaren, att jag tvungen att operera mig. Det var ingen höjdare. Men innerst inne kände jag nog att det här var på gång.

– Mitt högerknä är en stor del av mitt spel. Under en längre period har jag inte kunnat göra saker som jag vet att jag kan. Det har varit väldigt frustrerande, säger Larsson till Sportbladet.

Hur ont hade du under EM?

– Det spelar väl inte så stor roll…? Men det var inte smärtfritt. Men det var länge sedan jag var. Men nu ska jag bli det, enligt läkarna.

När hoppas du vara tillbaka?

– Jag har inte satt upp något mål på det sättet. Det handlar lite om hur läkningen efter operationen fungerar de första 4-6 veckorna. Det påverkar den fortsatta rehaben. Men jag har inte tänkt att vara borta ett halvår i alla fall. Nu är det fullt fokus på att bli återställd.

Hade informerat Blågult om skadan

Kände landslagsledningen till det här?

– Jag pratade med Peter Wettergren innan operationen så de visste om att operationen skulle ske.

Skadan innebär att Sunderlandspelaren missar höstens matcher i Premier League och Sveriges matcher i VM-kvalet där Holland står för motståndet i den första omgången.

Samtidigt är Sebastian Larsson en av flera spelare i landslaget som fick tuff kritik för insatsen under EM.

Van vid kritik

Det skrivs ganska elaka saker i kommentarsfälten.

– Jag har varit med för länge för att låta kommentarer hit och dit påverka mig. Man vill bli uppskattad för det man gör, men när man spelar i Premier League och i svenska landslaget så kan jag inte springa omkring och gnälla varje gång jag haft lite ont. Det är så jag velat haft det. Jag har försökt hantera det själv. Sedan får folk tycka och tänka vad de vill.

Påverkar den här skadan och rehaben på något sätt dina ambitioner kring landslaget?

– Nej.

– Jag har inte pratat med Janne (Andersson) och jag vet inte vad han har för tankar och idéer, men jag har inte missat en landslagssamling på väldigt länge. Jag hoppas att snart vara tillbaka i svenska landslaget när jag är frisk igen. Jag har inga andra tankar.

Läget i ALLA PL-lagen

ARTIKELN HANDLAR OM