”Har gjort två och en halv bra match”

Av: Johan Flinck, Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Hamréns avskedsord som förbundskapten

NICE/STOCKHOLM. Erik Hamrén har gjort sin sista match som svensk förbundskapten.

Sverige är utslaget ur EM efter ett snöpligt mål bakåt och ett bortdömt framåt.

– Jag tycker att vi jobbat ihop till att få lite flyt, säger Hamrén på den efterföljande presskonferensen.

Foto: GETTY IMAGES

Radja Nainggolan blev mannen som satte punkt för Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström, Andreas Isaksson – och även förbundskaptenen Erik Hamrén i det svenska landslaget.

Sverige skapade flera heta lägen matchen igenom och fick för första gången i turneringen i väg avslut mot mål.

Men när den belgiske mittfältaren avlossade kanonen utanför straffområdet och via en utsträckt fot från Erkan Zengin hittade nätmaskorna bakom Andreas Isaksson stod det klart att det inte blir något slutspel i det här EM:et heller.

Erik Hamrén tillträdde 2009 och har nu efter sju år i landslaget gjort sitt. Nu tar Janne Andersson vid som ny svensk förbundskapten.

"Stor besvikelse"

– Jag har inte tänkt till vad jag ska säga. Stor besvikelse givetvis, blir Erik Hamréns första ord efter uttåget mot Belgien och fortsätter:

– Jag pratade före matchen om stolthet och att representera sitt land och den gula tröjan. Stolthet för att göra allt för den här gruppen. Jag kan inte begära mer av spelarna. Vi visade en fantastisk stolthet i matchens alla minuter, också efter 0–1-målet.

Mötet med Belgien blev en sådan där tillställning där Sverige inte hade marginalerna med sig. Detta visade sig inte minst när domaren valde att döma bort Zlatan Ibrahimovics mål efter en timmes spel på grund av farligt spel från Marcus Berg – ett beslut som kritiserats på flera håll.

Hamrén medger att domslutet förvånade honom men håller igen en aning med kritiken.

– Det var svårt för mig att se. Jag reagerade också från sidan. Jag var för långt ifrån situationen, men domaren står bra där. Men i den matchsituationen reagerade jag också.

– Vi hade chansen strax innan de gjorde målet. Flyt ska man givetvis jobba ihop och jag tycker vi jobbat ihop i de här två sista matcherna till att få lite flyt. Det känns trist och tråkigt.

"Man måste ha lite flyt"

Enligt Hamrén har Sverige gjort ett bra EM – bortsett från första halvan mot Irland i öppningsmatchen.

– En dålig första halvlek mot Irland. Sedan har vi presterat åtminstone defensivt vad vi kan göra. Det kunde dock varit lite bättre offensivt mot Italien.

Handlar det till slut bara om att ni inte fick ihop tillräckligt med flyt?

– Då har du missuppfattat mig fullständigt. Jag sa att man måste ha lite flyt. Vi måste prestera och det tycker jag att vi gjort i två och en halv match.

Kunde ni ha gjort något annorlunda?

– Jag har sagt det många gånger att om livet vore så enkelt som när man sitter med facit i hand så är det många människor som hade gjort saker annorlunda.

– Jag kan inte säga att jag skulle ha gjort något annorlunda. Men med facit i hand kanske jag kunde ha gjort något annorlunda. Men det går inte att ha något ogjort. Så det är inget att lägga energi på.

Bytena?

– Vi ville ha in lite mer offensiva kanter, dock inte på Emils (Forsberg) sida men han var trött och sliten.

"Går inte hitta en ny Zlatan"

Sverige jagade ett ledningsmål i andra halvlek och Hamrén valde att kasta in John Guidetti mot Marcus Berg, Erkan Zengin mot Emil Forsberg och Jimmy Durmaz mot Sebastian Larsson.

– Emil var trött och Erkan har varit den bäste på träningarna när de som inte spelat matcherna har spelat. Han har dominerat och är en av dem som gjort flest mål för oss i kvalet.

– Marcus gjorde det bra också men vi chansade med Guidetti.

Vi har sett färre mål i detta EM – varför?

– Det har jag inte tänkt på, jag har inte sett alla matcherna. Jag är inte den bäste att svara på det, men lagen blir bättre och bättre organiserade.

Vad säger du om Zlatans slut?

– Han, Isaksson och Källström kunde fått ett bättre slut. Jag ville att de skulle få ett bättre slut.

Kan vi hitta en ny Zlatan?

– Nej, han är speciell. Han är unik. Det går inte att hitta en ny spelare som han i ett så litet land som Sverige.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.