Glädjebeskedet för HIF

Helsingborgs IF klarar ekonomin 2016.

Kommunen betalar i förtid ut 7,9 miljoner kronor för träningshallen på Olympia.

– Då slipper de fokusera på det akuta och kan i stället lägga energi på att bygga upp en långsiktigt god ekonomi, säger Peter Danielsson, Moderaterna och de styrande blågröna partiernas ledare, till hd.se.

Helsingborgs kommun köpte HIF:s träningshall på Olympia för 7,9 miljoner kronor för två år sedan. Men pengarna betalades aldrig ut - kommunen behöll dem som en säkerhet, ”i händelse att HIF inte fullgör sina hyresåtaganden efter Olympias ombyggnad”, som det står i avtalet, enligt Helsingsborgs Dagblad.

Räddar ekonomin

Men den överenskommelsen ser ut att förändras. Enligt tidningen ska HIF ha bett kommunen om att få sina 7,9 miljoner kronor i höst och kommunfullmäktige förväntas säga ja.

HIF har ekonomiska bekymmer och de här miljonerna räddar klubbens ekonomi den här säsongen.

– Klubbledningen har signalerat problem med likviditeten den sista delen av året. Och detta är deras pengar i grunden. Det finns en bred (politisk) samstämmighet att det är rimligt att de få dem, säger Peter Danielsson.

– Vi är angelägna om att HIF kommer på fötter ekonomiskt och spelmässigt och att den nya arenan blir en succé som lockar mer publik.

När nya Olympia står klart om ett halvår gäller ett nytt avtal mellan HIF och kommunen. Enligt hd.se får klubben som lägst fyra miljoner om året.

Det är inte första gången HIF får hjälp av Helsingborgs kommun.

Hjälpte klubben med banklån

Kommunen gick i borgen för ett banklån på tio miljoner kronor när hallen skulle byggas 2002. Men HIF, som hade enorma skulder då, använde pengarna till annat. Trots det gick kommunen i borgen igen för ett nytt lån på tio miljoner kronor.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.