Kravet: Måste offra en flickvän i tolv år

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Zlatans agent om nyckeln till framgång, filosofin och hur hans spelare väljer klubbar

Mino Raiola har gjort Zlatan Ibrahimovic till en familjemedlem och styrt svenskens karriär i 15 framgångsrika år.

För Daily Mail avslöjar den 48-årige agenten nu hur hans spelare väljer klubbar, filosofin bakom framgången och vad som egentligen hände med Mario Balotelli.

– För att vara en toppidrottsman måste du göra uppoffringar innan du efter elva-tolv år kan ändra balansen och börja leva det liv du vill.

Med sommarens transferaktivitet har nu även England på allvar fått upp ögonen för den kontroversielle agenten Mino Raiola. Holländaren överraskade när han styrde tre av sina bästa spelare till ett Manchester United som inte spelar Champions League-fotboll i år och i samma ögonblick hjälpte till att förvandla klubben till en titelkandidat.

– Manchester United visade världen att de inte kommer stå still och se på utan att de vill vara bäst. De visade med sina affärer att de är den största klubben i världen, säger Raiola till Daily Mail.

”Går till den klubb där de behövs”

Zlatan Ibrahimovic hämtades från franska Paris Saint-Germain, Henrich Mchitarjan från tyska Borussia Dortmund och Paul Pogba från italienska Juventus – den sista i världens dyraste fotbollsaffär genom tiderna. Samtidigt kunde Raiola lägga motsvarande 336 miljoner kronor i egen ficka.

Men varför Manchester United, när till exempel Zlatan enligt Raiola själv sagt att han vill avsluta sin karriär i Napoli och Paul Pogba tidigare vittnat om en dröm att en gång spela i spanska La Liga?

– Jag säger alltid till mina spelare att gå till den klubb där de behövs. United kommer alltid vara en av de största klubbarna i världen sett till rykte och ekonomi. Ja, Manchester United spelar inte i Champions League och är inte mästare men de behövde oss mest.

”Zlatan körde honom i Ferrarin”

– När det gäller Zlatan så passar han Manchester Uniteds varumärke perfekt. Han är mod personifierat och har den där blandningen av vinnarmentalitet och klass. Han är 34 år och den mest omtalade spelaren i Premier League. Hans återförening med Mourinho ger den där känslan av att ”vi är Manchester United, nu kan ni försöka jävlas med oss”.

Raiola vittnar i intervjun också om svenskens nära relation även till övriga delar av agentens familj.

– När min son var liten så brukade han beundrande se upp på Zlatan, säger Raiola och imiterar en liten pojke som med öppen mun ser upp mot himlen.

– Zlatan brukade köra runt honom i sin Ferrari.

”Inte en flickvän eller fru”

Men stora spelare och berömda klubbar till trots så har inte allt Mino Raiola tagit i blivit till guld. Holländaren hade och har fortfarande ansvaret för 26-årige italienaren Mario Balotelli – en gång sedd som världens störste fotbollstalang men som under sommaren lämnade Liverpool med svansen mellan benen för att försöka rädda en förlorad karriär i franska Nice.

– Ett av de största misstagen jag gjort var när jag gick med på hans önskan att lämna Manchester City (2013 för italienska Milan). Mario var olycklig men jag borde sagt att ”så du mår skit? Du gillar inte ditt jobb? Skärp dig och väx upp”. Jag hade behövt vara hård för att göra honom en tjänst då men jag var för snäll, säger Raiola och fortsätter:

– Marios problem var att han var ute efter kärlek. Han hade behövt tänka mer på sig själv. Han hade behövt äta, sova, skita och kn**la fotbollen. Ingen annan. Fotbollen måste vara hans prioritet, inte en flickvän och inte ens en fru. För att vara en toppidrottsman måste du göra uppoffringar innan du efter elva-tolv år kan ändra balansen och börja leva det liv du vill.

ARTIKELN HANDLAR OM