Pia efter ändringarna: ”Jag tar på mig det”

FOTBOLL

DOETINCHEM/STOCKHOLM. Nymöblerad elva och byten i paus.

Efter chockförlusten mot Italien var det flera som Pia Sundhage var mindre nöjd med.

– De såg inte pigga ut och spelade inte så bra fotboll, säger förbundskaptenen om Kosovare Asllani och Caroline Seger.

– I dag var faktiskt första gången jag kände mig pigg, sen om det var mentalt eller i benen..., svarar Seger.

Foto: Anna Tärnhuvud
Pia Sundhage.

På förhand räknade vi med en vinst mot Italien, gruppseger och gynnsamt kvartsfinalmotstånd i form av Danmark som följd.

I stället blev det chockförlust, en andraplats i gruppen och mycket tufft motstånd på lördag mot värdnationen Nederländerna.

Efter 2–3-nederlaget mot Italien ifrågasätter Pia Sundhage själv huruvida det var rätt beslut att möblera om så mycket som hon gjorde i startelvan där bland annat Jessica Samuelsson och Nilla Fischer bänkades i backlinjen.

”De spelade inte så bra fotboll”

– Jag tar på mig laguttagningen av backlinjen, de har inte spelat mycket ihop. Jag gjorde det inte lätt för dem. Det var en chansning. Att backlinjen inte spelade bra ihop är mitt fel. Men i slutändan hoppas jag att det blir bra i kvartsfinalen, då vi får in nya fräscha spelare, säger Sundhage på presskonferensen efter förlusten.

”Det var mindre bra av mig” 02:05

I halvtid, när Sverige låg under med 1–2, valde förbundskaptenen att byta ut Kosovare Asllani och Caroline Seger och ersätta dem med Fridolina Rolfö och Lisa Dahlkvist.

– Ingen av dem såg pigga ut, de spelade inte så bra fotboll och hade för mycket touch på bollen. De som kommer in tycker jag gör det bättre, säger Sundhage.

Att byta ut Asllani och Seger i halvtid var planerat sedan tidigare. Men Seger kände sig inte trött i första halvlek.

– I dag var faktiskt första gången jag kände mig pigg, sen om det var mentalt eller i benen...Det var planerat som sagt, säger Seger.

Vad tycker du om din första halvlek?

– Samma som laget, inget speciellt. Svårt att komma in i matchen, förlorar lite boll. Ingen kul känsla. Men det blev tyvärr inte som vi ville i dag. Man ska inte lasta någon spelare, utan fortsätta tro på det och köra på.

”Alla är lite smågriniga”

Kosovare Asllani köper delvis Sundhages kritik.

– Vi är inte 100 procent pigga, vi är två av de som har spelat mest. Så det är inget konstigt. Det var bra att folk fick vila i dag. Smart att bara spela 45 i dag, säger Asllani.

Nu blickar Sundhage fram mot kvartsfinalen mot Nederländerna som spelas på lördag klockan 18.00.

– Vi kommer pumpa in revansch i det här gänget. Vi lämnar den här matchen. Alla är lite smågriniga för att vi förlorade, den känslan får inte sitta i för länge. Vi fick inte gratis självförtroende, det är vårt jobb att jobba med det, säger Sundhage.

Foto: Anna Tärnhuvud
Asllani och Seger.
”Det passar oss att ha press på oss” 01:52