Neymar betalar själv – blåser förra klubben

Bråket i rekordaffären: ”Skulle köra över honom”

avMartin Tolén

1 av 3 | Foto: MOVENOTICIAS / AFP

Neymars flytt till PSG sägs vara värd drygt fem miljarder kronor.

Men Neymars drag i affären gör att moderklubben Santos inte får ta del av en enda krona.

– Det finns ingen anledning att betala Santos för ingenting, säger Neymars agent Wagner Ribeiro.

Neymar, 25, är bara detaljer ifrån en flytt till Paris Saint-Germain värd totalt fem miljarder kronor.

Det personliga kontraktet ska redan vara underskrivet, läkarundersökningen gjord i portugisiska Porto och Neymar har redan välkomnats med att ta över tröja nummer tio från Javier Pastore som ”en välkomstgåva”.

– Jag vill att han ska känna sig bekväm och glad från dag ett. Jag vill ge honom allt stöd han behöver så att vi tillsammans kan vinna Champions League, säger Pastore till Cadena Ser, enligt L’Equipe.

”Skulle köra över honom”

Men den frostiga relationen med Santos fortsätter.

Redan när Neymar värvades till Barcelona hävdade Barça att de betalat 57 miljoner euro för anfallsstjärnan medan Santos hävdade att de bara fick 17 miljoner euro.

Den store boven i dramat sades vara Neymars pappa, Neymar Senior, och hans företag.

– Neymars pappa har aldrig betalat för en enda kaffe. Jag betalade för 200 raka kaffe som han drack med mig och det var inte för att han var fattig. Han utnyttjar dig för allt. Jag trodde att vi var bra vänner, men om jag såg honom i dag framför min bil skulle jag inte bromsa – jag skulle öka farten, har Santos förre president Luis Alvaro da Oliveira Ribeiro sagt.

Får inte en enda krona

Och nu fortsätter meningsskiljaktigheterna.

Neymars agent, Wagner Ribeiro, hävdar att Santos inte har rätt till en krona av världsrekordaffären när Neymar lämnar Barcelona för PSG, enligt spanska AS.

Anledningen är att Neymar själv möter utköpsklausulen på två miljarder, med hjälp av pengar från PSG-ägaren Nasser Al-Khelaifis oljefond, i stället för att PSG betalar Barcelona.

– Det här handlar om en uppsägning och går därmed inte under reglerna för en normal försäljning. Då har inte någon klubb, vare sig han spelat där eller inte, rätt till att få någon del av kakan. Det finns ingen anledning att betala Santos för ingenting, säger Neymars agent i PSG-affären, Wagner Ribeiro, till ESPN.

Hotar med Fifa

För Santos betyder det att klubben går miste om solidaritetsersättningen som normalt uppgår till mellan fyra och fem procent och i det här fallet hade gett den brasilianska klubben drygt 90 miljoner kronor.

Och klubben hotar nu att dra Neymar och hans pappa till Fifa.

– Det gällande avtalet ger Santos rätt till en ekonomisk kompensation. De ska ha ersättning för solidaritetsbidraget som handlar om vilka klubbar han spelade i mellan han var 12 och 23 år. Det finns ingen anledning till att de inte ska få ta del av detta. Dessa argument är helt utan grund, säger advokaten Marcio Cruz.

25-årige Neymar spelade i Santos mellan 2003 och 2013.

ARTIKELN HANDLAR OM