Omdiskuterad straffsituation och kollaps för Manchester City

FOTBOLL

Först såg Tottenhams Hugo Lloris ut att ha bjudit Manchester City på tre poäng.

Men med två vackra mål kom ”Spurs” tillbaka och grejade en poäng i en underhållande match på Etihad.

Eftersnacket kommer dock hamna om en straffsituation strax före kvitteringen.

– Det finns en fullt berättigad ilska gentemot ett beslut som går emot dem på felaktig grund. För det är straff och rött kort, säger Sportbladets Erik Niva i Viasats studio.

Tottenhams målvakt Hugo Lloris hade släppt in minst antalet mål i Premier League inför toppmötet med Manchester City på Etihad. Men efter en mållös första halvlek såg fransmannen ut att ge bort tre poäng.

Två tavlor av Lloris

I den 49:e minuten rusade Lloris ut för att nicka bort bollen – men träffade Leroy Sane. Han fick öppet mål och gjorde 1–0.

Några minuter senare utökade Kevin De Bruyne till 2–0.

Lloris stod för en tavla vid ett inspel från höger. Tottenham-målvakten gick ner för att greppa bollen, men tappade den och belgaren gjorde mål utan bekymmer.

Då såg det ljust ut för hemmalaget. Men ”Spurs” reducerade omgående. Fyra minuter senare nickade Dele Alli in bollen från nära håll.

I den 77:e minuten kom kvitteringen efter ett fint anfall. Christian Eriksen spelade in bollen i straffområdet till Harry Kane som finurligt styrde bollen vidare med yttersidan. Heung-Min Son avslutade lågt i bortre hörnet. Och matchen slutade 2–2.

Men eftersnacket handlar om en situation strax före Tottenhams 2–2-mål.

Skulle haft Sterling straff?

Raheem Sterling blev frispelad mot Hugo Lloris. Tottenhams försvarare Kyle Walker kom nästan i kapp Sterling och gav City-spelaren en knuff när Sterling skulle skjuta mot mål. Hans avslut blev svagt.

City ville haft straff, men domaren Andre Marriner lät spelet fortgå. Fel enligt Viasats expert Glenn Strömberg.

– Går han omkull där kommer straffen, då måste (Andre) Marriner blåsa. Han står upp och vill sätta 3–1-målet själv. Han blir för störd av den knuffen. Han ska kunna blåsa ändå, men hade han ramlat är jag hundraprocent säker på att signalen hade kommit, säger Strömberg.

”Förstår inte ändå”

– Marriner tycker kanske inte att det är en tillräcklig knuff. Men jag förstår inte ändå. Han störde honom tillräckligt mycket för att han inte skulle få den bollen på ett bra sätt mot mål.

Pep Guardiola var rasande vid sidlinjen och skrek mot fjärdedomaren. Sportbladets Erik Niva förstår Guardiolas reaktion.

– Det där är straff och det är rött kort. Det är 3–1 till Manchester City. Det är både matchavgörande, om man nu kan prata om det i 2–2-match, och säsongsdefinierade. Skillnaden för båda klubbarna är oerhörd - fram för allt för Manchester City, säger Erik Niva i Viasats studio och fortsätter:

– Det finns en fullt berättigad ilska gentemot ett beslut som går emot dem på felaktig grund. För det är straff och rött kort. Bara för att inte Sterling lägger ner sig och spelar över så förändrar det inte domslutet och bedömning.

Matchen slutade 2–2 och det blev en delad poäng i ett underhållande match på Etihad. Tottenham är tvåa i Premier League, City är på femte plats.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Foto: TT
Pep Guardiola.