Niva: Finns inget bättre ställe att spela på

FOTBOLL

Beundrade Borussia Dortmund, mytologiserade Westfalenstadion och gigantiska Südtribune.

Kanske är det som de säger – kanske finns det överhuvudtaget ingen bättre plats i världen att spela fotboll på.

Ingen svensk har någonsin upplevt hur det är att spela här med hemmapubliken i ryggen.

Alexander Isak kommer snart att göra saker på en fotbollsplan som ingen av oss tidigare har gjort.

Några dagar innan han själv sa farväl till Borussia Dortmund satt Jürgen Klopp på en tom Westfalenstadion och tittade längtansfullt bort mot Südtribune.

Han pratade om hur han skulle vilja gå bort dit och buteljera luften, ljudvågorna och atmosfären från Europas största ståplatsläktare – och även för en utomstående var det rätt lätt att förstå vad han menade.

Det var Jürgen Klopp som förlöste kraften i Westfalenstadion, och det är också han som varit allra bäst på att omsätta den i både ord och handling.

När han ska förklara hur det egentligen är att arbeta där brukar han beskriva en 2.0-version av fotbollen, en extremsportsvariant där alla intryck och upplevelser förstärks och multipliceras.

Lag som lyfts av fansen

Han har dragit paralleller mellan överpresterande Dortmund-spelare och tyngdlyftare som knappt klarat 240 kilo på träning, men sedan stött 258 kilo i en OS-final.

– Ingen annanstans finns samma möjligheter för en tränare att jobba med adrenalin. Själv känner jag att det här är den bästa platsen i världen att spela fotboll, och får jag mina spelare att känna samma sak så har jag klarat av den viktigaste delen av jobbet som Dortmund-tränare.

Nuförtiden är det inte särskilt svårt att sälja in Borussia Dortmund till en ung, ambitiös och äventyrslysten jättetalang.

Romantiken och auran är garanterat en del av pitchen – och jag tror verkligen inte att vi ska underskatta hur stor del av dragningskraften som ligger där – men därutöver finns ju även en lång rad av handfasta sportsliga argument.

Ger ungdomar chansen

Se på tränaren, på Thomas Tuchel och hans förmåga att generera utveckling både kollektiv och individuellt.

Titta på själva modellen, hur Borussia Dortmund nu är klart bäst i den europeiska toppen på att faktiskt ge förtroende till tonåringar som Ousmane Dembélé (19 år), Emre Mor (19), Christian Pulisic (18) och Felix Passlack (18).

Och studera truppsammansättningen, där det finns ett klart och tydligt behov av just en centralforward med extraordinär potential.

Jag vet ju inte, men jag gissar att Tuchel och sportchefen Michael Zorc presenterat ett scenario där klubben mer eller mindre räknar med att förlora Pierre-Emerick Aubameyang till Real Madrid om sisådär 18 månader.

Det är då Alexander Isak ska vara redo, och det är fram till dess han ska formas och finslipas till den världsklassanfallare som Borussia Dortmund väntar sig att få ut av sin investering.

Så som övergången är uppbyggd tror jag inte att han kommer att lånas ut till något Heerenveen, något Sporting Gijon eller något Greuther Fürth, utan jag tror att han inom en snar framtid kommer att få chansen att spela a-lagsfotboll för Borussia Dortmund.

Inte så att han automatiskt startar nästa gång Aubameyang fastnar i vinkelvolten – då lär Tuchel låta Reus, Schürrle och de andra växeldra som falska nior – men på så sätt att han kommer att tillhöra den ordinarie träningsgruppen och få känna på ett och annat inhopp redan den här våren.

Därpå ett lite brantare övergångsår nästa säsong, och sedan... Sedan jävlar.

Ytterligare lite tempo och fysik krävs, såklart, men framförallt gäller det att växa in i den nya ligan och den nya miljön.

En dröm att få ha fansen i ryggen

Att spela med Südtribune i ryggen är få förunnat, och genom åren har läktaren varit både en välsignelse och en förbannelse för Borussia Dortmund. Jag tror att Alexander Isak kommer att ha mycket nytta av sin välbalanserade personlighet och sin vana vid att hantera den kravfyllda och upptrissade miljön runt AIK, för alla klarar helt enkelt inte av att hantera Westfalenstadion.

Erfarna tränare har tappat beslutsförmågan i dånet från sången, självsäkra talanger har krympt ihop nedanför den gula väggen – medan vissa andra har vuxit till mycket större spelare än de någonsin hade kunnat bli någon annanstans.

Alexander Isak kommer att få möjligheten att bevisa att han har vad som krävs.

För inte alls särskilt många år sedan spelade han fotboll bredvid järnvägsspåren på Ulriksdals Idrottsplats i Solna. Nu ska han snart springa ut på gräsmattan som Jürgen Klopp beskriver som den allra bästa platsen i världen att spela fotboll på.

Det ska bli så fantastiskt roligt och spännande att titta på.

Följ med Leifby till Dortmunds "Gula vägg" i succéprogrammet "Big ten" från 2013