Mats Solheim

Tre avstängda – då sågar han domaren

Av: 

Kristoffer Bergström

Per Bohman

FOTBOLL

En poäng – men tre avstängda i derbyt mot Djurgården.

Då sågar Jakob Michelsen domaren Kristoffer Karlsson.

– Han försökte vara en stor pojke, en vuxen domare, men tappade snabbt matchen, säger Bajens tränare.

Hammarby klarade med nöd och näppe 2–2 hemma mot Jönköpings Södra sedan Mats Solheim kvitterat på stopptid med en mäktig hörnnick. Men de hetlevrade diskussionerna efter matchen kom helt att kretsa kring domare Kristoffer Karlssons insats.
Efter 27 minuter gav han Richard Magyar sitt andra gula kort i matchen sedan mittbacken – vars armar hölls sträckta över huvudet – blockerat ett skott.

– Frågar du mig så är det väldigt hårt. Jag vill inte kritisera domaren, men han saknar lite spelförståelse. Jag har sett i repris att skottet först tar på min kropp. Det är hårt med ett andra gult kort och en utvisning i den 27:e minuten, säger Magyar.

”Han spelar oftast huvudrollen”

Hur ser du på domarens insats?

– Jag har haft Kristoffer Karlsson många gånger och tyvärr måste jag säga att han oftast spelar huvudrollen i matcherna. Det säger jag inte bara för att jag är bitter just nu. Men det är klart att det suger.

I slutet av matchen jagade Hammarby vildsint efter en kvittering. Stämningen var uppjagad på Tele2 Arena och när Leo Bengtsson inte fick frispark brast det för lagkamraten Arnor Samarson och tränaren Jakob Michelsen som gestikulerade mot domaren. Karlsson gav Smarason en varvning och Michelsen skickades upp på läktaren.

– Det måste få vara lite känslor inom fotbollen. Man har lite passion och vill vinna matchen. Det är normalt att man reagerar. Det är oftast så på Tele2, domaren vill vara i fokus. Vi spelare gör allt för att bli bättre på fotboll, men domarna har också ett ansvar att själva försöka bli bättre, säger Smarason.

Stort manfall för Bajen

Därmed är Jakob Michelsen, Richard Magyar och Arnor Smarason (tre varningar) avstängda i derbyt mot Djurgården om prick en vecka. Dessutom är Johan Persson långtidsskadad och Jiloan Hamad högst osäker till spel.

På presskonferensen efter matchen höll inte Jakob Michelsen igen. Den frispråkige danske tränaren skickade ett par fräna salvor mot domare Kristoffer Karlsson.

– Vår fantastiska publik satte press på domaren och han kunde inte hantera det. Därför tappar vi tre personer till derbyt. Han försökte vara en stor pojke. En vuxen domare, men tappade snabbt matchen. Det är svårt att vara domare, men man måste känna av matchen. I de avgörande besluten måste man visa fingertoppskänsla, det gjorde inte han, säger tränaren och fortsätter:

– Jag blev avvisad för att jag gestikulerade med mina händer. Jag var precis lika omogen som domaren hade varit i matchen. Även Smárason var omogen. Men hade domaren haft någon fingertoppkänsla hade vi inte blivit så arga. Om han ska vara den store mannen som måste han våga ta domslut, men det hade han inte stake till när Tommy Thelin skulle ha fått sitt andra gula kort.

”Nu blir det rubriker”

Därefter konstaterar han, närmast profetiskt, att orden han just yppat kommer att leda till artiklar.

– Jag får passa mig för det jag säger, för nu vet jag att det kommer bli stora rubriker i Expressen och Sportbladet. Men jag tror att hela arenan håller med mig.

Samtidigt är Michelsen självkritisk.

– Det har varit många domarsituationer i år. Jag är såklart irriterad. Men det största misstaget gjorde jag själv. Jag hade sett att han hade tappat matchen och jag borde inte ha gestikulerat med händerna. Men en bra domare hade låtit mig slippa undan där, särskilt som Smarason just fått ett gult kort.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Mats Solheim

LÄS VIDARE

Domaren: ”Jag försöker bara göra mitt jobb”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mats Solheim

Pa Dibba

Hammarby IF Fotboll

Allsvenskan i fotboll

Arnór Smárason

Jiloan Hamad

Djurgårdens IF Fotboll