”Vi kommer jaga er så mycket vi bara kan”

avMalin Wahlberg, Patrik Brenning

FOTBOLL

Stormatchen mellan IFK Göteborg och AIK är inställd efter ett matchfixningsförsök. 

På en presskonferens skickade SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand en hälsning till de skyldiga.

– Vi kommer jaga er så mycket vi bara kan, säger han.

På torsdagen meddelade Svenska fotbollförbundet att kvällens stormatch mellan IFK Göteborg och AIK ställs in efter ett matchfixningsförsök. 

”En AIK-spelare uppvaktades i tisdags av en misstänkt så kallad matchfixare som erbjöd honom en stor summa pengar. Med förtäckta hot krävde fixaren i gengäld att spelaren skulle underprestera i kvällens allsvenska bortamatch mot IFK Göteborg.”, skriver förbundet. 

Svenska fotbollförbundet höll, tillsammans med AIK, en pressträff på  förmiddagen.

Håkan Sjöstrand, Fotbollförbundet och Mikael Ahlerup, AIK.

Utsatts för hot

På plats fanns SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand, Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist, AIK:s vd Mikael Ahlerup, sportchefen Björn Wesström och polisens representant Fredrik Gårdare.

– Sent i går kväll blev jag kontaktad av AIK:s vd som bad mig omgående komma till Karlberg. En AIK-spelare hade uppvaktats i tisdags av en matchfixare som erbjöd en ansenlig summa pengar och under förtäckta hot bad spelaren att underprestera mot IFK Göteborg, säger Sjöstrand och fortsätter:

– Vi är samtliga överens om att ställa in kvällens match och polisen har inlett en förundersökning. Det här är en allvarlig attack på svensk fotboll och det kommer vi aldrig acceptera. Därför är det viktigt att vi agerar med kraft. Alla våra matcher ska vara säkra och avgöras på sportsliga grunder. Utifrån informationen vi fått kan vi inte garantera att matchen i kväll är en säker match.

”Ni är inte välkomna”

Sjöstrand skickade också en hälsning till matchfixarna.

– Det här är också ett budskap till de som försöker förstöra vår fotboll. Vi kommer jaga er. Vi kommer jaga er så mycket vi bara kan. Vi kommer göra allt vi kan för att identifiera er och få bort er. Vi vill inte veta av er i svensk fotboll. Ni är inte välkomna.

AIK fick informationen om det inträffade på onsdagen.

– Vi ser oss som ett brottsoffer som är utsatta för ett angrepp på svensk fotboll. Från AIK Fotbollssida var det självklart att informera fotbollförbundet, polisen och Sef, säger Ahlerup.

AIK och IFK Göteborg ska nu hitta ett nytt speldatum för matchen. Enligt Sjöstrand fanns det inget annat alternativ än att ställa in matchen.

– Det påverkar de sportsliga förutsättningarna, säger han och på frågan om det finns en rädsla att fler spelare fått liknande erbjudande blir svaret:

– Vi kan inte föregå polisens arbete i det men vi har fattat ett beslut och det finns fog för det beslutet.

ARTIKELN HANDLAR OM