Super League (Fotboll herrar)

Hemliga Super League-dokumentet hittat i koden

Grundarens försvarsstal i natt: ”Det är skitsnack”

Av: 

Erik Karlsson

Jonathan Nilsson

FOTBOLL

Super League kritiseras från alla håll.

Nu avslöjar Guardian hemliga dokument, gömda i ligans egen hemsidekod, som visar hur utbrytarna tänkt försvara sig.

– Vi måste göra detta för att rädda fotbollen. Det är inte för oss, det är för fotbollen, säger ordförande Florentino Perez i spansk tv.

Spelare, tränare, fans, experter och till och med regeringar och kungligheter är alla överens: de tolv storklubbarnas försök att bilda Super League är ett hot mot fotbollen.

Men den kritiken var så klart företrädarna för ligan beredda på. Nu kan Guardian visa dolda dokument gömda i koden på Super Leagues egen hemsida där man lägger fram argumenten för att försvara ligans uppkomst.

Och det grundar sig föga oväntat i de svaga finanserna. Totalt skriver man i texten att toppklubbar i Europa har sammanlagda förluster på 50 miljarder kronor.

Ska kunna förändras snabbare

”Värdet på tv-rättigheter har stagnerat och minskat när vissa av våra turneringar inte lyckas möta kraven från en ny generation av fans”, skriver man.

De tolv klubbarna säger att man startat ligan baserat på fyra grundprinciper.

Dels att skapa den bästa fotbollen ”samtidigt som man bibehåller och säkerställer tävlingsmomentet genom ett kvalsystem på sportsliga meriter”.

Solidaritet och hållbarhet. Klubbarna menar att den här konstruktionen kommer skapa betydligt mer pengar även till klubbar utanför Super League på grund av större solidaritetsersättningar.

Förändringsvilja. Super League ska vara mer snabbfotat och lättändrat när det gäller regeländringar, tekniska framsteg och tv-produktioner. ”Vi kan inte längre lita på externa organisationer att driva det”, står det i dokumentet.

Ett engagemang för de inhemska ligorna. Återigen trycker man på att de tolv klubbarna fortsatt vill verka även på den inhemska ligascenen.

Hur sanningsenliga de fyra grundprinciperna är får framtiden utvisa. Sky citerade i dag en anonym styrelsekälla från en av utbrytarklubbarna som konstaterade.

– Vårt primära mål är att maximera intäkter och vinst, fotbollens bästa är av sekundär betydelse.

Grundarens försvarstal

Natten mot tisdag uttalades sig Florentino Perez, president i Real Madrid, och grundare av Super League i spansk tv. Han återkommer ofta till att fotbollen blöder ekonomiskt och att detta är enda sättet att rädda den.

– Vi var tvungna att göra fotbollen sexigare eftersom 40 procent av de som är under 24 år inte längre är intresserade av fotboll. Så vi behöver spela färre matcher och fler mot stora klubbar. Vi måste göra detta för att rädda fotbollen. Det är inte för oss, det är för fotbollen, säger Perez enligt journalisten Tancredi Palmeri.

Perez vänder sig även mot att Super League beskrivs som en stängd liga eftersom fem av tjugo platser ska hållas öppna.

– Det kommer att bli som en pyramid eftersom de stora klubbarna kommer ha mer pengar som de kan köpa spelare för. Om de stora klubbarna fortsätter att förlora pengar så kommer hela fotbollen att krascha med Champions League, säger han enligt Frabrizio Romano.

– Kommer spelare att stoppas från att spela i landslaget? Oroa er inte, det kommer inte hända, säger Perez vidare.

Han berättar att Paris Saint-Germain inte har blivit inbjudna i dagsläget.

– Vi har inte ens pratat med några tyska klubbar. Vi är tolv klubbar och vill bli femton. Ligan kommer inte att ställas in om PSG eller Bayern München vägrar. Det är skitsnack.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Super League (Fotboll herrar)

LÄS VIDARE

Frändén: Tror han på detta? Klart han inte gör

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Super League (Fotboll herrar)

Florentino Perez